LIGE NU:

Studenter i oprør: Vil have lov til at fejre huen på ladet af en lastbil

50.000 kommende studenter frygter, at deres studentertid i juni bliver en tam omgang. De vil gerne have lov til at fejre huen med fest, øl og studenterkørsel på ladet af en lastbil, som generationer før dem har gjort det. Men det ved de ikke om de må.

At blive student og fejre det hele den lange lyse sommernat er noget, man kun oplever en gang. Det er for mange et minde, man bærer med sig videre i livet, men dette års kommende studenter frygter at det bliver en tradition og en oplevelse, som de aldrig får. Især studenterturen på ladet af en lastbil frygter de at gå glip af.

quote Det er en kæmpe oplevelse, som generationer før os taler meget om. Både vores bedsteforældre og vores forældre.

Daniel Tidemann, 3.G, Hjørring Handelsgymnasium.

- Det er en kæmpe oplevelse, som generationer før os taler meget om. Både vores bedsteforældre og vores forældre, siger Daniel Tidemann.

Daniel Tidemann går i 3.G på Hjørring Handelsgymnasium, og han bliver student lige om lidt. Han skulle egentligt læse til eksamen lige nu, men der er en ting, der fylder mindst lige så meget i hans tanker lige nu. Han vil have lov til at fejre studenterhuen med den traditionelle festtur rundt til forældrene på ladet af en lastbil. Derfor har han stiftet en begivenhed på Facebook – en protestbevægelse, der hurtigt har fået vind i sejlene. Han kalder bevægelsen ”Red vores studentertid”, og den har på få dage fået reaktioner fra 13.000 danskere. På siden opfordrer Daniel Tidemann andre til at skrive til politikere og lægge pres på dem, i håbet om at de får lov til at gennemføre studenterkørslerne.

- Vi føler, at vi bliver glemt. Vi er slet ikke blevet nævnt på statsministerens pressemøder. Der bliver ikke snakket om os, så bliver vi utålmodige, og så tænker jeg, at nu skal vi råbe op, siger Daniel Tidemann.

Sig klart ja eller nej

I en lade uden for Hjallerup står Bjarne Madsens lastbiler og samler støv. Han er indehaver af firmaet BravoMike Studenterkørsel, der har kørt studenterkørsler i veteranlastbiler i 15 år. Han skal have klargjort og synet bilerne, men den udgift vil han helst ikke tage, før han er sikker på, at han får lov til at køre.

- Vi mangler nok lidt om myndighederne siger ja eller nej meget meget håndfast, siger Bjarne Madsen.

Fra d. 8. juni påtænker politikerne at hæve forsamlingsforbuddet fra 10 personer til 30 eller 50, og så kan der godt være en klasse i en lastbil, men de kan ikke holde en meters afstand til hinanden.

- Det her lad er fem gange to og en halv meter. Hvis vi skal have 25 studenter med ud og køre, så kan vi jo ikke holde afstandskravet på en meter. Det kan ikke lade sig gøre, siger Bjarne Madsen.

VIDEO: Det er ikke kun eksamenslæsningen, der fylder for mange 3.g'ere i øjeblikket.

Man bliver kun student en gang, men der er også mange danskere, der har måtte aflyse eller udskyde deres konfirmationer, bryllupper og runde fødselsdage.

- Burde I ikke vise samfundssind og aflyse studentervognskørslen?

Jeg synes virkelig også, at vi har udvist samfundssind i de seneste to måneder. Vi har taget hensyn i rigtig lang tid nu, siger Daniel Tidemann, mens han henviser til, at gymnasielever har isoleret sig med hjemmeundervisning, selvom de ikke er en af risikogrupperne.

Pengene går tabt

De kommende studenter har betalt de 1300 kroner som en to-dages studentervognstur koster hos Bravo Mike. Bjarne Madsen betaler ikke pengene tilbage, hvis myndighederne forbyder ham at køre.

- Får vi lov til at køre om en måned, så gør vi det. Skal vi køre i oktober, bare for at sige noget vildt, så gør vi også det. Men det er det, jeg kan tilbyde dem, siger Bjarne Madsen.

Daniel Tidemann vil gerne have pengene retur, hvis studenterkørslen bliver aflyst, men pengene er ikke det vigtigste.

- Det handler ikke om pengene. Det handler om oplevelsen. Pengene, dem skal vi nok tjene ind igen, men oplevelsen, den kommer ikke igen, siger Daniel Tidemann.

TV2 Nord forsøgt at få en kommentar fra Orla Hav (S), der er nordjysk medlem af Transportudvalget. Han henviser imidlertid til Sundhedsministeriet. Her henviser man til Transportministeriet, der henviser til Sundhedsstyrelsens retningslinjer. 

180521 Stork Still

play Flere storke på visit i Nordjylland: Engang var der 135 storkepar i én nordjysk landsby

Mikele Volpi

play Restauranter slipper ikke for at tjekke coronapas: - Vi er ikke kommet af med nogle restriktioner

Torben Hedegaard

Kommune handlede forkert i Torbens sag med dagpenge: - Det har været forfærdeligt

Retten i Aalborg

53-årig mand dømt for at voldtage sit eget barn

180521 Stork Still

play Flere storke på visit i Nordjylland: Engang var der 135 storkepar i én nordjysk landsby

Mikele Volpi

play Restauranter slipper ikke for at tjekke coronapas: - Vi er ikke kommet af med nogle restriktioner

Torben Hedegaard

Kommune handlede forkert i Torbens sag med dagpenge: - Det har været forfærdeligt

Til forsiden

Til forsiden