Dansk Erhverv om friplejehjem: Det er tudetosset af lukke dialogen

Diskussionerne om et friplejehjem i Hjørring har nået Dansk Erhverv, som kalder det "tudetosset", at Hjørring Kommune lukker dialogen med borgergruppen om etableringen af et friplejehjem.

TV2 Nord har igennem længere tid dækket sagen om plejehjemmet Havbakken i Hjørring Kommune, som kommunen har valgt at lukke. Herefter har en borgergruppe forsøgt at etablere et friplejehjem i stedet for, men det blev der i sidste uge sat en stopper for ved et ekstraordinært byrådsmøde i Hjørring.

På byrådsmødet skulle der stemmes om et kommuneplanstillæg, som skulle gøre det muligt for borgergruppen at etablere et friplejehjem i Tornby i Hjørring Kommune. Men kommuneplanstillægget blev stemt ned.

quote Kommunen skyder sig selv i foden ved allerede at lukke en dialog med borgergruppen i Hjørring.

Rasmus Larsen Lindblom, Velfærdspolitisk Chef, Dansk Erhverv

Dansk Erhverv melder sig nu ind i kampen omkring etableringen af friplejehjem især med afsæt i en fremtid, hvor der bliver flere ældre. Problemet er blot, at der indtil 2030 i Danmark mangler 12.000 plejehjemspladser til den nye generation af ældre, der skal på plejehjem.

- Vi synes, det er tudetosset, at man spiller sig muligheden for et godt samarbejde med lokale kræfter af hænde. At man ikke mere forpligtende har en dialog med en borgergruppe, at man ikke kigger ind i krystalkuglen om der i virkeligheden ikke også er behov for et plejehjem med nogle nye rammer i en nær fremtid, siger velfærdspolitisk chef hos Dansk Erhverv, Rasmus Larsen Lindblom. 

Han slår dog samtidig fast, at Dansk Erhverv gerne vil konkurrere med den offentlige sektor på en kvalitetsdiskussion, når det kommer til plejesektoren. 

- Det er ikke en diskussion for eller imod eksempelvis plejehjem, men i stedet et ønske om at få en mere moderne velfærd, hvor forskellige sektorer styrker hinanden med det, de hver især er gode til, siger han. 

Friplejehjem kan noget andet

Og der er en helt bestemt grund til, at Dansk Erhverv opfordrer kommunerne til i større grad at samarbejde med borgernes ønske om at etablere friplejehjem i Hjørring Kommune.

Rasmus Larsen Lindblom, Velfærdspolitisk Chef, Dansk Erhverv
Rasmus Larsen Lindblom, Velfærdspolitisk Chef, Dansk Erhverv
Foto: Dansk Erhverv

- Et friplejehjem kan noget andet. Det er ikke dyrere, men det er ofte nybygget uden at belaste kommunernes anlægsbudgetter, og de kan supplere den kommunale pleje ved at bidrage til at ældre og deres pårørende i højere grad har en medindflydelse og en valgfrihed,  siger Rasmus Larsen Lindblom og uddyber:

- Vi kan se på bredden af de cirka 75 friplejehjem i Danmark, at de hver især er forskellige, men de har et fællestræk; at et friplejehjem ofte er etableret med stærke værdisæt, lokal forankring og mulighed for mere individuelt tilrettelagt pleje, siger Rasmus Larsen Lindblom. 

Undersøgelser fra dansk Erhverv viser netop, at de kommende generationer af ældre efterspørger netop muligheden for mere medindflydelse i velfærden. Netop derfor er det ifølge Dansk Erhverv også vigtigt for kommunerne at gå i dialog med borgerne om det.

- Kommunen skyder sig selv i foden ved allerede at lukke en dialog med borgergruppen i Hjørring, siger Rasmus Larsen Lindblom.

Der findes på landsplan 75 friplejehjem hvoraf størstedelen er medlemmer hos Dansk Erhverv. 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland