LIGE NU:

Fokus: Effekt af 3. Limfjordsforbindelse kan være ”indhentet” om 10 år

Selv hvis første spadestik til en ny, vestlig Limfjordsforbindelse skulle blive taget i morgen, kan belastningen på tunnelen være den samme i 2030.

Folketingets transportudvalg mødes tirsdag med et trafikalt ekspertpanel, der skal komme med deres inputs til, hvordan et infrastruktur-udspil skal se ud. Helt konkret skal folketingspolitikerne blive klogere på de forskellige samfundsøkonomiske transportudregninger, der kan lægge til grund for et fremtidigt infrastrukturudspil.

quote Trafikken stuver sig op, så fremkommeligheden er næsten umulig

Knud Kristensen, Administrerende direktør, Hornum Murer- og Entreprenørforretning.

I Nordjylland er der i årevis blevet skreget efter særligt en 3. Limfjordsforbindelse, der af mange bliver set som dén største trafikale udfordring i regionen. Derfor ser vi i denne udgave af Fokus nærmere på, hvorfor nødvendigheden af en 3. Limfjordforbindelse er så stor, og hvilke andre infrastrukturelle tiltag, der kan komme regionen til gode.

Med til at debattere de trafikale udfordringer i Nordjylland er mangeårig trafikforsker ved Aalborg Universitet Anker Lohmann-Hansen, Knud Kristensen, der er forhenværende borgmester i Vesthimmerlands Kommune og nu administrerende direktør i entreprenørfirmaet HME fra Hornum og socialdemokratisk medlem Folketingets transportudvalg Orla Hav.

 

- Den største udfordring er den 3. Limfjordsforbindelse. Trafikken stuver sig op, så fremkommeligheden er næsten umulig, siger Knud Kristensen, der oplever at flere af hans ansatte, der kører ud fra Aalborg, enten må møde meget tidligt eller arbejde til meget sent for at undgå spildtid i trafikken, siger Knud Kristensen, der i dag er administrerende direktør i Hornum Murer- og Entreprenørforretning.

- 3. Limfjordsforbindelse er topprioriteten for at få løst de problemer, vi sidder i. Det er det af erhvervsmæssige, og det er det også på grund af den belastning, der er af Aalborg og Nørresundby, siger Orla Hav (Socialdemokratiet). 

Indtil videre er en 3. Limfjordsforbindelse vest om Aalborg, via Egholm den mest anbefalede model, som Vejdirektoratet også har arbejdet ud fra. En strækning på 20 kilometer, inden motorvejen igen bliver koblet på E 39 syd for Vestbjerg.

Selvom presset omkring Limfjorden ifølge trafikforsker Anker Lohmann-Hansen dårligt, kan komme ind i en top-10 over landets grelleste trængselsstrækninger, mener Knud Kristensen, at Nordjylland er noget særligt.

 

Men selv med en 3. Limfjordsforbindelse er det langt fra sikkert, at Nordjyllands langsigtede trafikudfordringer er løst. Anker Lohmann-Hansen har på baggrund af de offentligt tilgængelige tal lavet en fremskrivning, der viser, at hvis de seneste års udvikling i antallet af biler fortsætter over de kommende år, vil der om bare 10 år være en stigning i antallet af biler, der skal gennem tunnelen, som en 3. Limfjordsforbindelse via Egholm forventes at kunne aflaste.

 
Se hele FOKUS-udsendelen om den 3. Limfjordsforbindelse.