Seneste nyt:

Flere nordjyder uddanner sig til ledighed

Udover den store ledighed blandt færdiguddannede, så kan de nyuddannede også se frem til en løn, der er lavere, end uddannelseslængden typisk giver.

Som nyuddannet i Nordjylland kan du højst sandsynligt se frem til ledighed og lavere løn.  

Det viser en ny analyse fra Dansk Erhverv. 

Ifølge analysen er der nemlig stor ledighed blandt nyuddannede i Nordjylland. Derudover viser den, at mange af de nyuddannede, der er kommet i job, også får en løn, der er lavere end det, uddannelseslængden kvalificerer dem til. 

Indenfor universitetsuddannelserne er det studerende fra humaniora og naturvidenskab, der gennemsnitligt både har den højeste ledighed og den laveste dimmitendløn. 

Det er ikke kun en problematik, der gør sig gældende i Nordjylland. Også på landsplan er ledigheden blandt de nyuddannede stor. 

- Vi skal simpelthen blive bedre til at sikre, at der er sammenhæng mellem udbuddet af uddannelser og så jobmulighederne bagefter. Vi har i Danmark 100 uddannelsesudbud med en dimittendledighed på over 25 procent. Det er voldsomt og kræver gennemgribende handling,” siger Mads Eriksen, uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv.

Stor ledighed i Aalborg  

På Aalborg Universitet er der fem uddannelser, der har en ledighed for de nyuddannede på 37 procent eller derover. 

- Vi er nødt til at sikre, at der er gode jobmuligheder i de uddannelser, de unge kan søge. Vi kan ganske enkelt ikke være bekendt at tilbyde så mange uddannelser, hvor der slet ikke er et relevant arbejdsmarked i den anden ende, siger Mads Eriksen.  


Hos Dansk Erhverv mener man, at uddannelsesinstitutionerne skal gøres mere ansvarlige for at få deres dimittender i job. 

Mads Eriksen opfordrer til, at der ryddes op blandt uddannelserne. 

- Der er for mange uddannelsesudbud, som er for små. Der er brug for en central uddannelsesplanlægning, hvor flere små uddannelser lægges sammen, og hvor uddannelser med høj ledighed lukkes helt, siger han. 


Uddannelser med højeste ledighed i Nordjylland