Fokus: Nordjysk uenighed om skrottede vacciner

Nordjyske politikere debatterer i mandagens Fokus, hvorvidt befolkningen selv skal bestemme, om de vil vaccineres med vacciner, der er fjernet fra det danske vaccinationsprogram.

Inden for få uger forventes det, at det bliver muligt at alle, der har lyst, kan blive vaccineret med en vaccine fra enten Johnson & Johnson eller Astra-Zeneca. 

Altså de to vacciner, som er taget ud af det officielle danske vaccinationsprogram.

De nordjyske folketingspolitikere Per Larsen, der er sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti og Peder Hvelplund, der er corona-ordfører for Enhedslisten giver i debat-programmet Fokus udtryk for, at de er uenige om, hvorvidt vaccinerne fra Astra-Zeneca og Johnson & Johnson skal tilbydes befolkningen i en såkaldt fritvalgsordning.

Det politiske flertal bag beslutningen om at gøre de to vacciner tilgængelige i en fritvalgsordning er regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet. 

Ifølge Sundhedsministeriet laves ordningen for at imødekomme de borgere, som aktivt ønsker en hurtigere immunisering og et vaccinepas, der giver adgang til en lang række aktiviteter i samfundet.

- Det skal selvfølgelig være op til folk selv. Der er ikke nogen, der skal tvinges til noget. Men hvis der er nogen, der synes, at det kan være hensigtsmæssigt – også fordi man jo heller ikke skal testes mere, når man er blevet vaccineret, og der kan være forskellige grunde til, at danskerne synes, de skal have de vacciner, så synes vi, at de skal have muligheden, siger Per Larsen. 

Det er sundhedsmyndighederne og ikke politikerne, der har besluttet, at de to vacciner ikke skal være en del af det danske program. Og at det er baseret på den sundhedsfaglige ekspertises vurdering er afgørende for Enhedslisten.

- Det er ikke fornuftigt, at de to vacciner bliver brugt i den kommende fritvalgsordning, og derfor er vi heller ikke med i den aftale. Jeg synes, det afgørende er, at der er høj tillid til vaccinationsprogrammet, og derfor skal vi også basere det på sundhedsfaglighed, siger Peder Hvelplund. 

Inden man bliver vaccineret med AstraZeneca eller Johnson & Johnson, skal der foretages en individuel lægelig konsultation og ordination. 

Ordningen skal være gratis, og forventningen er, at den vil starte i maj. 


Seneste nyt

fra Nordjylland