Giv en hånd: Hæklede blæksprutter holder ældre patienter i ro
Foto: Region Nordjylland
Ældremedicinsk afdeling har med succes givet hæklede blæksprutter til ældre patienter - det giver dem ro. Afdelingen søger nu hjælp fra frivillige.
Donér en blæksprutte
Krav:
- Sprutterne må meget gerne hækles i pangfarver med store øjne og 4-6 tykke arme.
- Størrelsen på kroppen skal være så den cirka passer i en lukket hånd.
- Den skal hækles i 100% bomuld. Kroppen hækles i 8/4 garn og fangearmene hækles i dobbelt 8/4 eller enkelt 8/8 garn.
- Fyldes med bamsefyld eller pudefyld, du skal blot sikre dig, at fyldet kan tåle vask ved 60 grader.
Når din sprutte er færdig, kan den afleveres på Ældremedicinsk Afdeling Regionshospitalet Nordjylland Hjørring.
Du kan læse mere og få en hækleopskrift på blæksprutten her.
- Når ældre mennesker bliver indlagt, kan de ofte blive forvirrede, for alt er nyt og fremmed. Også de mange mennesker omkring dem. Det kan gøre dem urolige, og nogle bliver udadreagerende og råber, fortæller afsnitsleder på Region Nordjyllands Ældremedicinske afdeling, Dorte Nielsen.
I den tilstand, som for nogle er akut forvirring, kan patienterne finde på at hive drop og katetre ud, og det betyder at sygeplejerskerne må gøre arbejdet om flere gange.
- Med blæksprutterne har vi mærket en god effekt. Patienterne hiver eller knuger blækspruttens arme i stedet for at hive slangerne ud af sig, siger Dorte Nielsen.
En at holde i hånden
De hæklede blæksprutter kalder personalet for tryghedssprutter, fordi det giver patienterne en tryghed, at have noget i hånden.
- De har brug for, at nogen holder dem i hånden, og det har vi ikke altid tid til. Det hjælper, at de har blæksprutten. Og måske kan det give sygeplejerskerne mindre dårlig samvittighed over ikke at kunne holde dem i hånden, siger Dorte Nielsen.
Det er selvfølgelig ikke alle patienter, tryghedssprutterne har en effekt på, understreger hun.
Idéen til tryghedssprutterne fik personalet fra en lignende afdeling i Horsens. Efterfølgende begyndte flere sygeplejesker at mødes og hækle efter arbejde, og senere har man spurgt venner og familie om at hjælpe til - frivilligt selvfølgelig - for at kunne give endnu flere patienter en blæksprutte.
- Vi kan ikke længere selv følge med, siger Dorte Nielsen.