Seneste nyt:

Kystfiskere: Hollandsk rovfiskeri fortsætter i Skagerak

Hollænderne fisker igen i stor stil i Skagerak, selvom den danske fiskerikontrol har lovet flere stramninger. De lokale nordjyske fiskere efterlyser mere hjælp fra politikerne.

I Thyborøn Havn ligger fem hollandske fiskerbåde til kaj efter en større fisketur i Skagerak. Fiskeriet er super godt i det nordjyske farvand, synes hollænderne.

- Vi er kommet her i flere år. Vi kommer mest efter torsk og tunger, siger den hollandske fisker Jakob Post, der ligger til kaj med skibet Stella Polaris i Thyborøn.

Han forstår ikke balladen om det eftertragtede Skagerak. Ifølge ham er der ikke uoverensstemmelser med de nordjyske kystfiskere. Men fiskerkollegerne i Thorupstrand i Nordjylland er ikke helt enig.

- Indtil videre har jeg talt 20 forskellige hollandske både i Skagerak. Det er endnu værre i år end sidste år. Det er ufatteligt, at de kan blive ved med at fiske på den lille kvote, de har, siger Jan Olsen kystfisker i Thorupstrand.

De nordjyske kystfiskere tror ikke på, at så mange hollændere kan bruge så lang tid - op til otte-ni måneder - på at fange en ganske lille kvote på 1600 tons rødspætter i Skagerak.

De lokale fiskere er overbeviste om, at der snydes - ved at fangsten på papiret flyttes fra det meget attraktive farvand Skagerak med de bedste fisk til det mindre attraktive Nordsøen, hvor hollænderne næsten har frit slag og må fange helt op til 50.000 tons rødspætter.

- De skal jo bare krydse linjen mellem Skagerak og Nordsøen, så er den hjemme. Så er deres fangst flyttet over til Nordsøen, hvor de må fange masser af fisk. Vi kan jo nemt mærke, at der bliver mindre fisk til os i Skagerak. Og vi er for små til at sejle længere væk. Det vil vi heller ikke, for vi er kystfiskere, men på et tidspunkt kommer vi måske til at give op, fordi andre får lov at tømme vores farvand – oveni købet på en måde med bomtrawl, der slet ikke er skånsom. Det forstår jeg simpelthen ikke, siger Jan Olsen.

Der skal mere handling til, lyder opråbet fra de nordjyske kystfiskere, der vil have fiskeriministeren til at gøre noget mere for dem.

Den hollandske fisker Jakob Post har på den seneste tur med skibet Stella Polaris været fem-seks uger i Skagerak - besætningens yndlingsfangstplads.

- Forrige år var også godt. Det er godt at fiske her. Vi har også haft besøg af fiskerikontrollen på den seneste tur. Det var der ingen problemer i, siger Jakob Post.

Men det nytter ikke noget, at fiskerikontrollen en gang imellem går ombord på et hollandsk skib og kontrollerer den fangst, der tilfældigvis er på det skib den dag, siger Thorupstrandfiskeren Jan Olsen.

De nordjyske fiskere og politikere vil have myndighederne til at gribe ind og tælle alle fangsterne sammen fra de forskellige både, så man kan se, hvornår den samlede tilladte kvote er nået. Ifølge den de danske kystfiskere er den hurtigt nået med for eksempel en lille kvote på kun 1600 tons rødspætter. Kun på den måde kan snyderiet afsløres, for når den samlede kvote er nået, så må hollænderne ikke fiske mere i Skagerak, mener de.

Erik Høgh-Sørensen (DF) nordjysk folketingskandidat er på kystfiskernes side og har nu klaget over fiskerikontrollen til Folketingets ombudsmand.

quote Det er ikke godt nok, at Venstre bare udnævner en ny minister på området, Karen Ellemann, for jeg kan ikke se, at der sket mere af den grund

Erik Høgh-Sørensen, nordjysk folketingskandidat (DF)

- Jeg er nødt til det, for jeg har klaget mange gange over fiskerikontrollen og kun fået snik-snak. Det er som om, man godt kan jagte rundt med de små danske fiskere, men man griber ikke ind overfor nogle store hollandske kvotebaroner, som kan tjene 50 millioner kroner på tre måneder. Nu må det stoppes, siger Erik Høgh-Sørensen.

Fiskerikontrollens topledelse har tidligere sagt til TV2Nord, at man har kontaktet hollænderne med kritikken, men at der ikke kom noget ud af det. Ole Christensen, det danske medlem af fiskeriudvalget i EU, har sagt, at fiskerikontrollen nu opjusterer.

TV2 Nord har flere gange skrevet til det hollandske fiskeriministerium, som i et længere brev blandt andet har svaret, at ”de hollandske myndigheder altid vil samarbejde med de danske myndigheder for at bekæmpe ulovligt fiskeri”.

Den nye fiskeriminister, Karen Ellemann, får også et opråb fra Nordjylland nu.

- Det er ikke godt nok, at Venstre bare udnævner en ny minister på området, Karen Ellemann, for jeg kan ikke se, at der sket mere af den grund, siger Erik Høgh-Sørensen.

Fiskere efterlyser nu hjælp fra politikerne.

Forsiden lige nu

Svane1

Så er det opklaret: Her er den makabre årsag til massive strømafbrydelser

martha

Oprykningsfest afblæst - EH Aalborg snubler mod direkte konkurrent

spejdergruppe 25 års jubilæum

play Spejdere laver Danmarks længste træstamme

claar

Aalborg-profil blev skade kvit og drev gæk med TTH Håndbold

Svane1

Så er det opklaret: Her er den makabre årsag til massive strømafbrydelser

martha

Oprykningsfest afblæst - EH Aalborg snubler mod direkte konkurrent

spejdergruppe 25 års jubilæum

play Spejdere laver Danmarks længste træstamme

90404740 NLTED S1E8 - Trine Matea Kostending (1)

play Sorgen over farens død satte sig i TrineMateas krop – tre år efter blev hun sygemeldt

20230321-194503-L-3840x2560ma

Guld-håbet lever: Pirates klar til semifinalen

Split Klitgaard og Hansen

play Bilka-planerne i Hjørring er lagt i graven: Nu melder nabokommuner sig på banen

strømsvigt

gallery Tusindvis af borgere var uden strøm - nu er den vendt tilbage

inger

Travhesten Inger Støjberg fik debut på Skive Trav

Split

Mette Frederiksen blander sig i debat om nedlagt nordjysk ammunitionsfabrik

240323 240323 Kalle chlu 6412

play Kalle født med ultrasjælden sygdom: Da mor rakte ud på Facebook eksploderede det

20230321-194503-L-3840x2560ma

Guld-håbet lever: Pirates klar til semifinalen

Split Klitgaard og Hansen

play Bilka-planerne i Hjørring er lagt i graven: Nu melder nabokommuner sig på banen

Søren Virenfeldt

Søren fra Solhaven takker af

Mads Moldt vinder x-factor

Kort efter at han vandt 'X Factor', traf han en vigtig beslutning

20230321-194503-L-3840x2560ma

De forsvarende danske mestre presset ud i kamp syv: - Jeg tror, det bliver ulideligt spændende

TV2 vejret frost

Prognose: Sne og frost på vej

240323 Hobro ro og kajakklub pieg 6404

play 88-årige Ulla er roklubbens ældste medlem: - Alder er kun et nummer

politi afspærring forbrydelse genre

Berygtet blotter stadig på fri fod - men nu henlægges sagen

politi udrykning blå blink genre

Fire biler rippet: Mystisk indbrudsbølge i nordjysk by

Elløbehjul 3

Tre hurtige og nogle bajere: Anholdt for spirituskørsel på løbehjul

Til forsiden

Til forsiden