Per Larsen: Regionspolitikere taget som gidsler

02:24

Vi bliver taget som gidsler. Sådan siger et regionsrådsmedlem efter at Region Nordjylland har opsagt en aftale om brug af lægestudeende som vikarer - uden at behandle sagen politisk. Det bliver den først på mandag og her kan politikerne så få at vide, hvad sagen egentlig drejer sig om.

Det konservative regionsrådsmedlem Per Larsen føler sig som gidsel i en sag om opsigelse af en aftale om lægestuderende som vikarer i regionen.

1 af 2

Region Nordjylland har opsagt en aftale om brug af lægestuderende som vikarer i sundhedsvæsnet. Det er sket uden politisk behandling, og det undrer et regionsrådsmedlem.

Det konservative regionsrådsmedlem Per Larsen undrer sig. Mandag 11. januar skal han deltage i mødet i regionens forretningsudvalg, og her skal udvalget behandle en sag om opsigelse af driftsoverenskomsten med Danske Lægestuderendes Vikarbureau Vest. En aftale, der betyder, at bureauet formidler vikarer til sundhedsvæsnet i tre regioner, blandt andet Region Nordjylland.

Aftalen er imidlertid allerede opsagt. Det skete 10. december med en skriftlig opsigelse fra regionsrådsformand Ulla Astman, men uden forudgående politisk behandling. Godt nok med forbehold for at sagen senere skal til behandling i forretningsudvalg og regionsrådsudvalg, men ikke desto mindre føler Per Larsen ikke, at politikerne har haft indflydelse på beslutningen.

- Vi bliver taget lidt som gidler her. Ulla (Astman, red.) har sendt opsiogelsen, og så forventes det, at vi tager den til efterretning, siger Per Larsen.

Han er ikke den eneste, der undrer sig. De medicinstuderende er ikke blevet orienteret, inden opsigelsen blev sendt. De kender heller ikke begrundelsen for opsigelsen. I sagsfremstillingen til forretningsudvalget hedder det blot, at de lægestuderendes interesser og regionens interesser ofte har kollideret.

- Det mener vi slet ikke. Vi mener derimod, at der har været et rigtig givtigt samarbejde mellem de to parter, siger medicinstuderende Nicolai Kjærgaard.

Både de studerende og Per Larsen er også bekymrede over, hvad der skal ske, når opsgelsen effektueres med udgangen af 2016. Det er nemlig heller ikke klart i sagsfremstillingen, men vil blive redegjort for på mandagens forretningsudvalgsmøde.

Regionsrådsformand Ulla Astman kalder sagen for ganske udramatisk, og hun siger at grunden til, at sagen ikke er behandlet politisk, er at opsigelsen skulle koordineres mellem tre regioner, så der har ganske enkelt ikke været tid. Den forkalring køber Per Larsen dog ikke.

- Vi havde forretningsudvalgsmøde 7. december, og opsigelsen er sendt 10. december. Så vi kunne godt have nået at behandle sagen, siger han.

Forsiden lige nu