Malene har kæmpet i 17 år: Nu er der fundet en behandling, som virker

Udover færre bivirkninger, så er det også ganske særligt, at patienterne faktisk kan få udstyret med hjem.

Siden 2006 har 56-årige Malene Larsen været inde og ude af psykiatriske afdelinger i nordjylland. Hun har kæmpet med depression i mange år og har efterhånden været igennem de fleste behandlingsformer - desværre uden den store effekt. 

Nu får hun behandling med pulserende elektromagnetiske felter, også kendt som PEMF. Behandlingen foregår ved, at patienten tager en 'hjelm' med magnetiske felter over hovedet, som hjælper med at lave nogle særlige forbindelser i hjernen, som gør medicinen mere potent. 

- Jeg havde ikke regnet med, at det ville gå så godt. Jeg får mere og mere god tid med min kæreste og venner, fortæller Malene Larsen til TV2 Nord. 

quote Jeg håber, at jeg på et tidspunkt kan slippe for at komme i psykiatrisk afsnit, og måske kan leve min sidste tid uden depressioner.

Malene Larsen

Udstyret skal bruges i 20 minutter om dagen over en periode på 56 dage. Og som noget ganske særligt, kan patienterne få det hele med hjem.

- Det giver en stor ro, at jeg kan sidde derhjemme og få behandling, og ikke skal op på afdelingen hver dag, siger Malene Larsen.

Opsigstvækkende gode resultater

Hos Psykiatrien i Region Nordjylland har de været i gang med behandlingen i nogle år, med rigtig gode resultater.

- På de data vi har, ser vi, at der er en stor andel af vores patienter, der faktisk har god effekt. Der er også en god andel af dem, der har så god effekt, at de ikke længere har symptomer på en depression, fortæller René Ernst Nielsen, der er overlæge hos Aalborg Universitetshospital.

Men behandlingen er ikke for alle. Den er målrettet en særlig patientgruppe i psykiatrien, som lider at det, overlægen kalder 'vanskelig behandlings depression'. Det er altså kun for de patienter, der ikke har haft effekt af andre typer behandling.

Se behandlingsmetoden og hele indslaget herunder: 

Region Nordjylland er den region i Danmark, hvor der i forhold til antal indbyggere foretages flest behandlinger med elektroniske impulser til hjernen. 

Og på grund af de lovene resultater, gør de nu, hvad de kan, for at dele deres erfaringer med andre.

- Det er ikke noget, der er udbredt i alle fem regioner, og vi synes, vores data er så spændende, at det giver mening at dele med andre. Patienter med vanskelig behandelig depression findes også i de resterende regioner, siger René Ernst Nielsen til TV2 Nord.

En lysere fremtid

For Malene Larsen har behandlingen givet nyt håb. Hun har nu været igennem fem af slagsen, og der går længere og længere tid imellem. 

Hendes humør og søvn er bedre, og hun får langsomt mere frirum fra de mørke og dystre tanker, så hun kan fokusere på sin hverdag - og dem hun holder af. 

- Jeg håber, at jeg på et tidspunkt kan slippe for at komme i psykiatrisk afsnit, og måske kan leve min sidste tid uden depressioner.


Seneste nyt

fra Nordjylland