Pengene er sikret - nyt psykiatrihospital bliver bygget færdigt

Region Nordjylland regner med at et nyt psykiatrihospital står færdigt i 2025.

Pengene til at sikre byggeriet af et psykiatrihospital i forbindelse med det nye universitetshospital i Aalborg Øst er sikret, og Region Nordjylland forventer, at psykiatrihospitalet står færdigt i 2025.

Det står klart, efter regionen er blevet fritaget for at skulle deponere 489 millioner kroner til byggeriet af anden og sidste etape af psykiatrihospitalet. Hospitalet færdigbygges som et såkaldt OPP-projekt - altså et partnerskab mellem en offentlig og en privat aktør.

- Jeg er rigtig glad for, at vi slipper for den kæmpe binding af penge i OPP-projektet, og at vi nu med sindsro kan gå i gang med byggeriet af Psykiatriens etape to. Det er en meget vigtig brik, at vi får flyttet Psykiatrien ud til Nyt Aalborg Universitetshospital i nye rammer, hvor sengepladserne samles, og der bliver et endnu tættere samspil mellem psykiatri og somatik, siger regionsrådsformand Mads Duedahl (V).

Skaber råderum

Region Nordjylland har selv finansieret første etape af det nye psykiatrihospital og stod til også at skulle stille garanti for næsten alle de cirka 500 millioner kroner, det koster at bygge hospitalet færdigt.

- Hvis ikke vi havde fået fritagelse for at deponere det store beløb til OPP-projektet, ville det betyde en meget stor udfordring for regionens kassebeholdning. Hvis regionen kommer under minimumskravet for, hvad der skal være i regionens kassebeholdning, kan vi måske blive presset udefra til at foretage nogle uhensigtsmæssige opbremsninger. Nu har vi formået at skabe et råderum til fortsat selv at bestemme, siger regionsrådsformand Mads Duedahl.

Det er virksomheden A. Enggaard, der er Region Nordjyllands partner i opførelsen af psykiatrihospitalet. De står for finansiering, projektering, etablering og udvendig drift og vedligeholdelse i 25 år.

Betaler tilbage over årrække

Første etape på 11.000 kvadratmeter er opført som et rent regionalt finansieret projekt. Det er indrettet til akutpsykiatri og retspsykiatri.

Etape to omfatter de voksenpsykiatriske sengeafsnit, hele børne- og ungdomspsykiatrien med et helt nyt afsnit for spiseforstyrrelse. Desuden bygges en separat hospitalsskole, som er målrettet børn fra både somatikken og psykiatrien.

Region Nordjylland er forpligtet  til at betale en ydelse på cirka 17,5 millioner kroner årligt i 25 år til A. Enggaard.

Desuden skal regionen betale overtagelsessummen på cirka 250 millioner kroner ved udløb af OPP-kontrakten samt en driftsydelse på yderligere 1,4 millioner kroner om året.

Byggeriet af Psykiatriens etape to begynder forventeligt i slutningen af 2023 eller starten af 2024. Første etape er stort set færdigbygget.

Psykiatribyggeri etape 2
Foto: Region Nordjylland

Seneste nyt

fra Nordjylland