02:55

Video: TV2 Nord

Personlig medicin revolutionerer: Birgittas kræftmedicin er skræddersyet til hendes gener

Aalborg Universitetshospital tilbyder skræddersyet medicin tilpasset generne.

Nu kan Aalborg Universitetshospital tilbyde nordjyske kræftpatienter skræddersyet behandling, der bygger på den enkelte patients genetiske informationer.

Det er et ekstra tilbud til kræftpatienter, der får en nedslående besked om, at standardbehandling som for eksempel kemoterapi er virkningsløs.

Det fik Birgitta Fieldler fra Jerup at vide om det behandlingsforløb med kemoterapi hun fik for tarmkræft.

- Så er man jo bange, siger hun. 

Hun var glad og lettet, da læger fra onkologisk afdeling på Aalborg Universitetshospital fortalte hende, at der er et skud mere i bøssen.

Læs også Færre coronasmittede i Hjørring over den seneste uge

Det er personlig medicin, som er en behandling, hvor man ved hjælp af genetisk information kan tilpasse behandlingen til den enkelte patient.

Birgitte Fiedler fra Jerup er stoppet med kemoterapi og takker i stedet ja til ja til behandling med immunterapi, og hun har ikke fortrudt. 

- Mine smerter forsvandt vupti - det er et mirakel, siger hun om forskellen på de to behandlingsformer.

Tilbuddet gælder kun til kræftpatienter, hvor andre behandlingsmuligheder er udtømte og hvor de har det alment godt.

Regionsrådet i Region Nordjylland har støttet denne indsats med en bevilling på 3 millioner kroner i budgettet for 2020.

Siden Birgitta Fiedler kom i gang med en anden form for behandling  har hun fået det så godt at hun har genoptaget jobbet som folkeskolelærer på fuld tid. Hun fortsætter behandlingen hver tredje uge.