Peter har som den første i Norden fået særligt hjerteindgreb
Foto: Region Nordjylland
Peter Vinde (i midten) har som den første patient i de skandinaviske lande fået en kunstig hjerteklap ved hjælp af en ny teknik.
Ny nordjysk operationsteknik kan redde patienter, der ikke kan klare en krævende operation.
- Imponerende.
Sådan betegner 72-årige Peter Vinde fra Løgstør det indgreb, han netop har fået foretaget på Aalborg Universitetshospital.
Peter Vinde har som den første patient i Norden fået indsat en kunstig hjerteklap i venstre side af hjertet med det der kaldes "kateterteknik". Indgrebet er gået godt, og patienten er taknemmelig:
- Det er imponerende, hvor dygtige lægerne og sygeplejerskerne er, sagde han et par dage efter det seks timer lange indgreb.
OM INDGREBET
Tidligere har det været muligt at udskifte den ene hjerteklap (aortaklappen) på venstre side med kateterteknik, så patienten slap for at få åbnet brystkassen, men der har været store vanskeligheder med at få skiftet den anden hjerteklap i venstre side, som kaldes mitralklappen.
Det er imidlertid muligt nu, eftersom det er lykkes at brænde en del af den syge mitralklap i stykker for derefter at erstatte den beskadigede klap med en ny kunstig hjerteklap. Denne teknik kaldes en LAMPOON- procedure.
Den kunstige hjerteklap bliver herefter sat ind via en blodåre i benet og ført gennem hjertet via et lille hul, som bliver lavet i hjertets skillevæg i forbindelse med proceduren. Netop denne fremgangsmåde har sine fordele modsat en operation, hvor brystkassen åbnes.
Kilde: Region Nordjylland
Hurtigt på benene igen
Eftersom patienten med det nye indgreb slipper for, at brystkassen skal åbnes, er man hurtigt klar til hverdagen igen kort efter, forklarer overlæge Niels Holmark Andersen, som sammen med Phillip Freeman, overlæge på kardiologisk afdeling stod for indgrebet:
- Resultatet bliver lige så godt som ved en operation, men på denne måde kan patienten allerede vækkes efter nogle få timer, siger Niels Holmark Andersen og fortsætter:
- Og derudover kan patienten blive udskrevet efter et par dage, siger Niels Holmark Andersen.
Stråler af stolthed
På hospitalets kardiologiske afdeling er man stolte efter første afprøvning af den nye teknik:
- Det er gået fremragende. Der ligger en masse forarbejde bag, og jeg har gennemgået indgrebet 1000 gange i mit hoved, inden vi gik i gang, så jeg er bare enormt glad for, at alt gik så godt, siger overlæge Phillip Freeman.