Presset plejepersonale får håndsrækning
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Der er ekstra tre millioner på vej til plejehjemspersonalet i Nordjylland. De skal gå til faglig sparring omkring svære situationer i det daglige, så personalet ikke føler afmagt.
Ikke to dage er ens - og plejehjemspersonalet i Nordjylland møder lidt af hvert gennem en arbejdsdag.
Det kan være en beboer med et misbrug. Det kan være en udadreagerende beboer. Eller det kan være en beboer med demens.
- Vi ser flere og flere udfordringer med ældre, hvor vores personale sættes i situationer, hvor de kommer ud på kanten af deres faglighed, siger ældre- og sundhedschef i Aalborg Kommune, Carsten Møller Beck.
Det vil Aalborg Kommune nu arbejde på at forebygge ved at tildele tre millioner ekstra til 2022-budgettet, som skal gå til at styrke og udvikle fagligheden gennem supervision og systematisk sparring.
Det er vigtigt, at vi giver medarbejderne og lederne rum til at reflektere over deres rolle og handlinger i den komplekse hverdag på plejehjemmene
Rikke Petersen, plejehjemsleder, Drachmannshave
- Det er vi rigtig glade for, fordi det nu bliver prioriteret, siger Carsten Møller Beck og forklarer, at hverdagen har en tendens til at tage over, og at der dermed ikke kommer fokus på problemet.
- Vi skal forebygge, at personalet går i afmagt og føler sig tappet for energi, så de til sidst bliver sygemeldt eller ikke har lyst til at være her mere, siger han.
Rum til at tale om det svære
Helt konkret betyder det, at plejepersonalet får skabt rum og fokus på at få sparring og supervision omkring de ting, der kan være svære eller som er en udfordring.
Ifølge Carsten Møller Beck kan det være samtaler og udvikling internt på plejehjemmet, hvis kompetencerne allerede er til stede. Ellers kan det være ekstern sparring, hvis det enkelte plejehjem har behov for for eksempel en ekspert med viden omkring demens eller misbrug.
- Hvis man føler, man "løber tør" for faglighed på et givent område, så skal det nye fokus være på, at man får givet rum til at skabe dialogen omkring det, så personalet kan udvikle sig, siger Carsten Møller Beck.
Vi ville have foreslået det uanset corona, for der er brug for at sætte fokus på fagligheden og sørge for et bedre arbejdsmiljø
Carsten Møller Beck, ældre- og sundhedschef, Aalborg Kommune
- Det kan forbedre kvaliteten
En af dem, der ser frem til det nye initiativ, er Rikke Petersen, der er plejehjemsleder på Drachmannshave i Aalborg.
- Det er fantastisk, at vi nu får muligheden. Det er faglige værktøjer, der kan hjælpe os med at forbedre og vedligeholde relationen og kommunikationen med både beboere, pårørende og kollegaer, siger hun.
Hun mener også, at det kan forbedre kvaliteten af kerneopgaverne på plejehjemmene.
- Det er vigtigt, at vi giver medarbejderne og lederne rum til at reflektere over deres rolle og handlinger i den komplekse hverdag på plejehjemmene, siger Rikke Petersen.
Corona spillede ingen rolle
Ifølge ældre- og sundhedschef Carsten Møller Beck er det op til det enkelte plejehjem, hvordan de vil gøre.
- Nogle steder er allerede gode til det, mens andre ikke er. Det er vigtigt, at vi gør en forskel, men ikke vigtigt, at det er ens over hele linjen, siger han.
Selv var Carsten Møller Beck en af initiativtagerne bag, og han er derfor glad for, at beslutningen gik igennem.
- Selvfølgelig håber man altid på flere midler, men jeg er sikker på, at pengene vil gøre en forskel og er et skridt på vejen til et højere niveau, siger han og fortæller, at den ekstra bevilling ikke direkte har noget at gøre med coronapandemien.
- Vi ville have foreslået det uanset corona, for der er brug for at sætte fokus på fagligheden og sørge for et bedre arbejdsmiljø, siger Carsten Møller Beck.
Ifølge Carsten Møller Beck er de forskellige plejehjem allerede nu i gang med at planlægge, hvordan de bedst muligt sætter gang i initiativet.