Ansatte i presset ældrepleje: - Vi kan ikke blive ved
Coronavirus er lige nu skyld i, at ældreområdet i Aalborg Kommune er hårdt presset. To ansatte fortæller, at de ikke kan blive ved på den her måde.
Det er ikke en ny historie, at der mangler hænder på ældreområdet. Men lige nu mangler der så mange hænder, at det er svært for to social- og sundhedsassistenter at se de ældre i øjnene.
Lone Godske og Lene Meldgaard arbejder på plejecentret Anneshave i Aalborg, hvor ni kollegaer ud af 55 lige nu er smittet med coronavirus, mens syv patienter er smittet med sygdommen.
Og med så mange smittetilfælde er det tilbageværende personale hårdt presset.
- Vi vil så gerne gøre det, så godt som vi kan, men det kan vi bare ikke lige nu. Det er svært at se patienterne i øjnene, når man springer et bad over, en træning over eller noget andet over, siger Lone Godske.
- Det er patienterne, der bliver taberne, og man går altid med en følelse af, at det, man gør, ikke er godt nok. Sådan var det også inden covid, men lige nu er det ekstremt, siger Lene Meldgaard.
Et ekstra honorar for ekstravagter
Ifølge Aalborg Kommune kan der lige nu være op mod 200 fraværende medarbejdere på ældreområdet på grund af coronasituationen.
Derfor har kommunen nu gjort brug af sin skaleleringsplan, der blandt andet betyder, at kommunen flytter medarbejderne rundt for at få det til at hænge sammen.
Samtidig betaler kommunen et ekstra honorar til de ansatte, der tager ekstravagter, og det er, hvad Lone Godske gør i dag.
- Jeg hjælper, hvor jeg kan, og det gør mine kollegaer også. Men det slider meget på os. Og vi har hele tiden i baghovedet, at der er mange syge, og man er potentielt udsat for at blive smittet, siger Lone Godske.
Siden coronavirus kom til landet for snart to år siden, er værnemidler blevet en fast del af deres hverdag. Men selvom de har vænnet sig til at bære mundbind og spritte meget grundigt af, er det et ekstra hensyn, der skal tages med færre kræfter.
- Det er fysisk og psykisk hårdt at gå medmundbind og værnemidler, som der skal af og på, hver gang man går ind på en stue, siger Lene Meldgaard.
Ansatte kan ikke blive ved
Men det er langt fra det vigtigste for de to nordjyske social- og sundhedsassistenter. De vil kunne give deres patienter den bedste behandling, og det føler de ikke, at de kan lige nu med så stort et pres.
De drømmer om, at der kommer alle de hænder, der er behov for til ældreområdet.
- Vi mangler hjælp. Vi har så meget at se til, at det slider på os. Vi kan ikke blive ved med at holde til det, fortæller Lone Godske og Lene Meldgaard enstemmigt.