LIGE NU:

Region og 11 borgmestre er enige: OK til at bruge 90 milliarder på at gøre Nordjylland fossilfri i 2040

Samtlige 11 nordjyske borgmestre og formanden for Region Nordjylland aftaler fælles grøn vision på tværs af kommunegrænser – regionens energiforbrug skal udelukkende stamme fra vedvarende energikilder i 2040.

Det var konklusionen efter et bestyrelsesmøde i BRN, Business Region North Denmark, fredag. Her var der enighed om, at et samlet Nordjylland skal løfte energi- og transportsektoren til nye højder i den grønne omstillings navn.

Det nordjyske håndslag kommer samtidig med, at der forhandles om en national klimahandlingsplan på Christiansborg, der skal levere markante CO2-reduktioner og sikre Danmark en førerposition inden for grøn teknologi.

Nordjyllands nye fælles vision flugter ikke blot godt med de ambitioner, den overhaler også den nuværende nationale målsætning om at være fossilfrit inden år 2050 indenom.

- Med 2040-visionen forpligter vi os og cementerer Nordjylland som en grøn energiregion, udtaler formand for Business Region North, Mogens Gade, der også er borgmester i Jammerbugt Kommune. 

Koster 90 milliarder kroner

2040-målsætningen er baseret på en kortlægning af det nordjyske energisystem og er formuleret på baggrund af en workshop i marts, hvor repræsentanter fra de nordjyske kommunalbestyrelser og regionsråd debatterede visioner og mål for omstillingen til vedvarende energi.

Visionen er at skabe et mere fleksibelt energisystem, de skal koble både el, varme, gas og transportsystemet sammen i ét integreret system.

For at indfri ambitionen er det estimeret, at der skal investeres 90 milliarder kroner i energianlæg af private, erhverv, kommuner og region.

Men for bestyrelsen i BRN vejer gevinsterne tungere på vægtskålen end regningen.

- Der er et kæmpe potentiale for hele Nordjylland, hvor man kombinerer den grønne indsats med 50.000 grønne arbejdspladser og et muligt eksporteventyr for dansk teknologi, siger Mogens Gade.

Før visionen kan blive til virkelighed er der behov for bred deltagelse fra erhvervslivet, forsyningsselskaberne og uddannelsesinstitutionerne, da de har fingeren på pulsen og den nødvendige faglige indsigt.

Politisk vilje skal bane vejen

I første omgang er det dog de nordjyske kommunal- og regionsrådspolitikere, der skal vise vejen. Som næste led i planen skal de godkende visionen i deres respektive byråd og i regionsrådet.

- Vi indfrier ikke så ambitiøst et mål ved at sidde på hænderne. Det vil kræve en god portion mod og vilje ude i kommunalbestyrelserne og i regionsrådet, for at vi lykkes, fortsætter Mogens Gade.

Han er dog ikke i tvivl om, at tiden netop nu er moden til de store ambitioner, og peger på det massive folkelige klimafokus som en politisk løftestang. Han er overbevist om, at borgerne er trætte af snak og vil se mere handling.

 

80_percent

play Indlagte børn kreerer sig til drømmeferien med Kreaheltene

Havfrue i Asaa

play Forsker om plagiat af Den Lille Havfrue: Realistisk at arvinger kan få medhold

def_thumb,50_percent

play Kvinde varetægtsfængslet for drabsforsøg i Hirtshals

25_seconds

play Landmændene kan høste ekstra stort udbytte i år

80_percent

play Indlagte børn kreerer sig til drømmeferien med Kreaheltene

Havfrue i Asaa

play Forsker om plagiat af Den Lille Havfrue: Realistisk at arvinger kan få medhold

Til forsiden

Til forsiden