Seneste nyt:

Regionsrådsformand efterlyser forskelsbehandling

Region Nordjylland og Region Sjælland halter efter de øvrige regioner. Derfor ønsker de nu hjælp.

Om du er bor i København eller Dybvad er ikke helt ligegyldigt for, hvilken behandling du modtager i sundhedsvæsenet, og forskellene ser i fremtiden kun ud til at blive større. 

Det mener regionsrådsformand i Region Nordjylland, Mads Duedahl og Heino Kundsen (S), som bestrider selvsamme post i Region Sjælland.

Derfor ønsker begge en såkaldt lighedspulje for at sikre, at borgerne i deres region får en lige så god behandling, som den patienterne kan se frem til i de øvrige regioner.

quote Vi har sammen med Region Sjælland nogle udfordringer, der adskiller sig fra de andre regioner

Mads Duedahl, regionsrådsformand, Region Nordjylland

Flere ældre og langt mellem husene

For ifølge Mads Duedahl er Region Nordjylland på forhånd bagud på point.

- Vi har sammen med Region Sjælland nogle udfordringer, der adskiller sig fra de andre regioner, fordi vi har flere ældre og længere mellem husstandene. Det sidste gør eksempelvis, at det er mere omkostningfuldt at sikre nærhed i sundheden, siger han.

Af den grund mener regionsrådsformanden, at regionen skal tilføres flere penge. Han ønsker dog ikke at sætte et fast beløb på, hvor mange penge der skal til, før han tør love, at Region Nordjylland også i fremtiden er på omgangshøjde med de øvrige regioner.

- Det drejer sig ikke om 10 millioner kroner. Der skal mange penge til. Vi ser en kæmpe grad af overbelægning på vores sygehuse. Vi ser, at det er svært at rekruttere faglært personale, og vi oplever samtidigt, at vores nuværende personale er slidt, fordi de igennem en længere periode har knoklet ufatteligt meget. Så vi skal bruge et større trecifret millionbeløb, hvis det skal kunne give nogen som helst mening, fortæller han til TV2 Nord, inden han faslår, at han ikke ønsker, at de øvrige regioner skal have færre penge:

- Det, synes jeg ikke, ville være retfærdigt, fordi der også er udfordringer andre steder end i vores region, men dem i Folketinget bliver nødt til at investere noget mere, så vi kan højne vores niveau, udtaler han.

Forskelsbehandling skal sikre lighed

Anders Kühnau (S), der er formand for Danske Regioner og regionsrådsformand i Region Midtjylland, giver ifølge Jyllands-Posten Mads Duedahl ret i, at de to regioner er udfordrede, men han ønsker ikke at kommentere på det konkrete forslag om lighedspuljen, før det er diskuteret internt i Danske Regioner.

Ifølge den nordjyske regionsrådsformand er det imidlertid nødvendigt, at visse regioner får tilført flere penge end andre. For forskellen i borgernes sundhed bliver større år for år.

- Hvis vi i Danmark ønsker, at vores patienter skal have lige muligheder, så bliver vi nødt til at behandle regionerne forskelligt, siger han, inden han tilføjer, at ekstra penge ville skulle bruges på at rekruttere nyt personale til fremtiden og samtidig fastholde og måske trække noget af det personale tilbage, som har forladt branchen. 

Det har ikke været muligt for Jyllands-Posten at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).