06:08

I sin nye sundhedsreform foreslår regeringen, at regionerne bliver fjernet.

Regionsrådsformand: - Frygter at miste kvalitet og nærhed

TV 2 erfarer at regionsrådene skal nedlægges. I Nordjylland bliver den udmelding modtaget meget forskelligt.

Onsdag fremlægger regeringen en ny sundhedsreform, men allerede nu forlyder det, at det nyt tiltag foreslår et endegyldigt farvel til regionsrådene.

I stedet skal der sidde politikere i 21 sundhedsfællesskaber. 

Embedsmænd vil skulle styre efter, hvad der giver mest mening i et regneark, og det er langt fra altid det, der giver bedst mening for borgeren.

Ulla Astman, regionrådsformand, Region Nordjylland.

Tirsdag var regionsrådsformand i Region Nordjylland, Ulla Astman, i studiet hos TV2 Nord, og hun er langt fra enig i de tanker, som den kommende sundhedsreform eftersigende bygger på.

- Jeg synes, at det er den forkerte vej at gå, at man vil fjerne det folkevalgte element og den folkelige indflydelse på noget at det, som betyder allermest for os, nemlig sundhedsvæsenet. Jeg synes, at det er forkert, hvis det skal til at være embedsmænd, som styrer det, Vi har brug for nogle politikere, der kan stå til ansvar for noget, sagde Ulla Astman i studiet. 

Læs også TV 2 erfarer: Regeringen vil nedlægge regionsrådene

Hun mener, at de regionalt valgte politikere har gjort deres arbejde efter bedste evne, og selvom hun er enig med statsministeren i, at sundhedssystemet skal hænge bedre sammen, så ser hun med bange anelser på det nye udspil.

Hun tror, at den nye sundhedsreform vil føre til dårligere kår for patienterne.

- Jeg frygter, at man fjerner beslutningerne fra politikere, som kender lokalområdet, og kan vægte, kvalitet, økonomi, nærhed og tryghed for borgerne. Embedsmænd vil skulle styre efter, hvad der giver mest mening i et regneark, og det er langt fra altid det, der giver bedst mening for borgeren, forklarer Ulla Astman. 

Sundhedsreformen er endnu ikke endegyldigt bekræftet, og står det til regionsrådsformanden, så er kampen ikke tabt.

Skulle det forestående folketingsvalg betyder et rødt flertal, så vil planerne om at skrotte regionerne blive skudt i sænk.

- Så bliver regionerne fastholdt. Vi siger nej til centralisering og nej til den afdemokratisering som oplægget på nuværende tidspunkt lægger op til, siger Ulla Astman.

Positive røster

På den anden side af partiskalaen ser man noget mere perspektiv i den længe ventede sundhedsreform.

- Jeg har været noget nervøs for, hvordan det endelige produkt ville se ud. Men det vi hører, det synes jeg faktisk, at der ser meget fornuftigt ud. Det er en helt ny opgave, som ligger foran os, med en befolkning som bliver ældre, og der er også kronisk syge patienter. Det er altså en opgave, som skal løses ude i nærhed med de praktiserende læger, hospitaler og kommuner i et meget tættere samarbejde, end det vi ser i dag, forklarer Per Larsen, der er regionsrådsmedlem i Region Nordjylland for Det Konservative Folkeparti. 

Læs også Fiskere om Brexit: - Det vil ramme os hårdt

Kritikere af den nye sundhedsreform mener, at man vil indføre den på grund af økonomi.

- Nej, det er ikke bare en spareplan. Alle der arbejder med sundhed, de gør det for patienternes skyld. Den her reform handler om, at man skal give den bedst mulige behandling til patienterne, og det gør man altså, hvor der er nærhed, og hvor man kender hinanden, og det er ved den praktiserende læge og de kommunale tilbud, fortæller Per Larsen.