Man skal være påpasselig med at mødes med familie og venner i påsken - ellers kan vi ikke åbne Danmark op igen efter påsken, advarede politidirektør Anne Marie Roum Svendsen på et pressemøde fredag eftermiddag. Foto: Christian Pedersen / TV2 Nord

Nordjyllands Politi advarer: Følg coronareglerne i påsken – ellers sætter vi alt over styr

Politiet føler sig nødsaget til endnu en gang at anmode danskerne om at følge corona-reglerne i påsken, selvom solen skinner og indbyder til sammenkomster. Ellers kan vi ikke åbne op for samfundet igen efter højtiden.

Påsken bliver fyldt med solskin og fridage. Og det er normalt lig med påskefrokoster med familie og venner – og andet hyggeligt samvær.

Men ikke i år. Siden onsdag 18. marts har det været ulovligt at forsamle sig mere end 10 personer på offentligt tilgængelige steder.

Hvis vi skal kunne påbegynde en forsigtig genåbning af samfundet efter påske, så er det helt afgørende, at alle bliver ved med at følge myndighedernes anvisninger. Det værste, der kan ske nu, er, at man begynder at tage for let på det og tænke, at nu går det nok. 

Thorkild Fogde, rigspolitichef

Og de regler gælder også i påsken – minder både Nordjyllands Politi og Rigspolitiet os nu om på fredagens pressemøder.

- Der bliver super godt vejr, og folk har mange fridage og lyst til at tage i sommerhus, lystbådehavne og kolonihaven, men der vil jeg bare gøre opmærksom på, at også her gælder reglerne, også selv om man kommer væk fra sine vante omgivelser. For at vi kan få den gradvise oplukning af samfundet igen efter påske, er det vigtigt, at vi overholder reglerne, siger politidirektør Anne Marie Roum Svendsen.

Nordjyllands Politi har allerede øget sin patruljering særligt i sommerhusområder, kystbyer, lystbådehavne, kolonihaver og andre steder, hvor nordjyderne typisk samles i påskedagene.

Og er man flere end 10 sammen, så vil man blive bedt om at bryde op.

 - Vi vil jo tale med folk og få dem til at sprede sig (…) Dér, hvor vi giver bøderne ud, er hos dem, vi har haft fat i et par gange før, og som ikke helt forstår budskabet. Dialog – og så konsekvens, slår politidirektøren fast.

Også boldbaner og andre sportsbaner er omfattet af forbuddet – og derfor bør man også være opmærksom her, hvor man ellers nemt og uforvarende kan komme til at være mere end 10 personer samlet, understreger politidirektøren.

Politigården i Aalborg. Herfra holder betjentene øje med, om vi overholder forbuddene. Foto: Christian Pedersen / TV2 Nord

Rigspolitiet: Vi kan lukke enkelte parker

- Påskeferien står for døren. Det er en tid med mange traditioner, men hvis vi skal kunne påbegynde en forsigtig genåbning af samfundet efter påske, så er det helt afgørende, at alle bliver ved med at følge myndighedernes anvisninger. Det værste, der kan ske nu, er, at man begynder at tage for let på det og tænke, at nu går det nok. Det gør det ikke, siger rigspolitichef Thorkild Fogde.

På landsplan er foreløbigt 145 danskere sigtet for at overtræde forsamlingsforbuddet.

Rigspolitichefen fortalte på pressemødet fredag eftermiddag, at selvom vi nu går ind i en ferieperiode, så vil myndighederne fortsat være oppe i gear og arbejde tæt sammen.

- Mens andre holder ferie, vil en lang række myndigheder og virksomheder arbejde videre. Politiets patruljer vil være i gaderne, og vi vil fortsætte det brede, nationale samarbejde om at skaffe værnemidler og testudstyr. Det er nu, vi skal holde ved – og holde afstand, lyder opfordringen.

Politiet kan beslutte sig for at lukke eksempelvis en park i påsken, hvis det viser sig, at for mange gentagne gange stimler sammen der.

- Hvis vi kan se gang på gang, at folk stimler sammen igen og igen i den samme park, så kan det være, at vi bliver nødt til at sige, at nu lukker vi parken. Simpelthen, siger Thorkild Foghde.

- Og så bliver folk nødt til at gå et andet sted hen. Men det har ikke været nødvendigt endnu, siger han.

Læs også 26-årig anholdt i terrorsag: Sigtet for at ville fremstille bomber