SENESTE NYT:

Ingen direkte tog til Vendsyssel: SF vil samle flertal for protestbrev

SF i Frederikshavn vil forsøge at samle flertal for et protestbrev til transportministeren om togbetjeningen af Vendsyssel.

Ifølge regeringens infrastrukturplan skal elektrificeringen af banenettet ophøre i Aalborg - eller Aalborg Lufthavn helt præcist. I resten af Vendsyssel er det derfor planen, at der skal køre batteridrevne tog. 

Det betyder, at der i fremtiden ikke vil køre direkte tog mellem København og Frederikshavn. 

SF i Frederikshavn mener, at planen lægger op til en afkobling Vendsyssel fra resten af landet. Derfor vil de forsøge at samle byrådet på onsdagens byrådsmøde for at protestere overfor transportminister Benny Engelbrecht (S)

Flere steder i Nordjylland har de nye planer ført til kritik fra flere politikere - heriblandt regionsrådsformand Ulla Astman (S), der vil bringe sagen op blandt kollegerne på Christiansborg.

- Det betyder faktisk ret meget for os, at man i København kan stige på et tog, der kører hele vejen til Frederikshavn og ikke bare stopper i Aalborg. 

- Jeg kan ikke forstå tankegangen om, hvorfor Nordjylland skal nøjes i givet fald. Vi har lige så meget ret til offentlig og landsdækkende transport, som alle andre har i landet, sagde hun i den forbindelse.

Også borgmester i Hjørring Kommune, Arne Boelt (S), er kritisk over for udspillet, og frygter især konsekvenserne for erhvervslivet og godstransporten.

Tidligere fortsatte et antal af de nationale tog til Frederikshavn, mens andre sluttede turen i Aalborg-området. Siden 2019 har ingen DSB-tog kørt til og fra Frederikshavn, fordi et nyt signalsystem er forsinket. 

Forsinkelsen har den konsekvens, at et togskifte i øjeblikket altid er nødvendigt, hvis man skal rejse mellem en station uden for Nordjylland og eksempelvis Hjørring eller Frederikshavn.