SENESTE NYT:

Farvel til direkte tog til Vendsyssel vækker kritik: - Vi har lige så meget ret til landsdækkende transport

Regeringen ønsker kun at elektrificere jernbanenettet til Aalborg. Det møder stor kritik fra blandt andet Ulla Astman.

Det er slut med direkte tog mellem Frederikshavn og København. De er i hvert fald konsekvensen af regeringens trafikudspil. Her lægger man op til, at jernbanenettet skal elektrificeres - men ikke store dele af Vendsyssel.

Bliver det tilfældet, vil det betyde, at DSB-tog ikke kan kører længere end Aalborg.

- Jeg er ærgerlig over, hvis elektrificeringen stopper ved Aalborg, siger Regionsrådsformand Ulla Astman (S).

- Det betyder faktisk ret meget for os, at man i København kan stige på et tog, der kører hele vejen til Frederikshavn og ikke bare stopper i Aalborg. Jeg kan ikke forstå tankegangen om, hvorfor Nordjylland skal nøjes i givet fald. Vi har lige så meget ret til offentlig og landsdækkende transport, som alle andre har i landet.

Ulla Astman er ikke den eneste, som er uforstående overfor den del af regeringens trafikplan.

Også Arne Boelt (S), der er borgmester i Hjørring Kommune føler sig overset.

- Altså, vi er jo faktisk blevet lovet landsdækkende tog efter den fleksibilitet, som vi har udvist i lang tid. Plus, at rigtig mange borgere sagde, at vi blev taget i bagdelen, ved at sige ja til det her. For nu kommer det aldrig. Det bryder vi os ikke om, siger borgmesteren.

Tidligere fortsatte et antal af de nationale tog til Frederikshavn, mens andre sluttede turen i Aalborg-området. Siden 2019 har ingen DSB-tog kørt til og fra Frederikshavn, fordi et nyt signalsystem er forsinket. Forsinkelsen har den konsekvens, at et togskifte i øjeblikket altid er nødvendigt, hvis man skal rejse mellem en station uden for Nordjylland og eksempelvis Hjørring eller Frederikshavn.

Behovet er ikke stort

Ifølge Harry Lahrmann, der er trafikforsker på Aalborg Universitet, kan det godt have en psykologisk effekt, når man stiger på et tog, der ikke kører direkte. Han peger dog på, at behovet for et direkte tog mellem København og Frederikshavn i virkeligheden slet ikke er så stort.

- Spørgsmålet er, hvor meget det rent faktisk betyder i virkelighedens verden. For faktum er, at der rent faktisk ikke er særlig mange passagerer, der kommer mod Aalborg, som skal videre syd for Aalborg, siger han.

For Mikael Klitgaard (V), der er borgmester i Brønderslev Kommune, handler regeringens trafikudspil om at prioritere. Står det til ham, er det ikke en første prioritet at få de sidste jernbanestrækninger i Vendsyssel elektrificeret.

- Jeg vægter meget, det er at få en tredje Limfjordsforbindelse, og så er det et spørgsmål om at vente med jernbanerne, siger han.

Regionrådsformand Ulla Astman vil drøfte problematikken med sine partifæller og ansvarlige for udspillet på Christiansborg.