Skal være helt slut - totalforbud på vej

Fiskeri med bomtravl bliver forbudt for danske fiskere, hvis regeringen får sin vilje.

Først skulle det forbydes på i fem udvalgte områder - herunder ved Skagerrak i Nordjylland.

Men blot et par uger senere lyder det nu fra fiskeriminister Jacob Jensen (V), at fiskeri med bundslæbende redskaber skal være helt slut i alle danske farvande.

Derfor vil regeringen nu indføre et totalforbud mod fiskeri med bomtravl, hvilket især skal sikre, at udenlandske fiskere forgriber sig på den danske havbund i fremtiden.

Fiskeriforeningen i Hirtshals bakker op om forslaget.

Har et ansvar

Nu vil ministeren nemlig stramme skruen yderligere i et forsøg på at få EU på banen, lyder det i en pressemeddelelse.


- Vi har et ansvar for at beskytte vores havområder og dyreliv, så kommende generationer også kan få glæde af havets ressourcer. Derfor har vi nu besluttet, at det skal være slut med de tunge bomtrawl. Første skridt på vejen mod et bedre havmiljø bliver en national udfasning af bomtrawl, mens vi sideløbende vil arbejde benhårdt for en fælles europæisk løsning, så det bliver forbudt for alle, siger han og fortsætter:

- Vi kan nemlig ikke alene lave regler, der forbyder fiskeri med bomtrawl for andre landes fartøjer, selvom de fisker i danske farvande. Derfor tager vi nu det første vigtige skridt mod et fremtidigt fiskeri uden bomtrawl.

 I første omgang vil forbuddet kun gælde danske fiskefartøjer, mens regeringen sideløbende vil arbejde for et EU-forbud, som også vil gælde for udenlandske fiskere, der opererer i dansk farvand. 

Et forskningsprojekt i Jammerbugt, som NETOP dokumenterer bomtrawls effekter på havbunden, skal ifølge regeringen ligeledes være med til at få EU til at få øjnene op for problemet. 

Hilser forslag velkommen

Hos Hirtshals Fiskeriforening var man særdeles positivt stemt over for ministerens oprindelige forslag om at fiskeri med bomtrawl, og andre bundslæbende redskaber bliver forbudt i fem såkaldte Natura 2000-områder i Skagerrak og Nordsøen.

- De danske fiskere har aldrig, eller aldrig, det passer ikke, men meget, meget lidt brugt at slæbe ind over stenrevene. Det er ynglepladser og gode steder for vores fisk til at blive store på de her stenrev. Og de er blevet ødelagt af, så derfor siger jeg, at det er velkommen, at det endelig bliver sådan, at de bliver lukket for bundslæbende redskaber, lyder det fra Niels Kristian Nielsen, der er formand i Hirtshals Fiskeriforening.

Også fiskerne i Skagen bakkede op om forslaget, der er vedtaget i Folketinget.

Det seneste tiltag om totalforbud er dog ikke endelig stemt igennem på Christiansborg.  


Seneste nyt

fra Nordjylland