Sommerens druk fylder meget på sygehuset - overlæge er bekymret for udviklingen
Foto: Per Lange/Ritzau Scanpix
Overlægen kommer med et budskab til de unge.
Sommeren betyder for mange unge: studentertid, festivaler og mange fester. Fælles for dem alle er, at der bliver indtaget store mængder alkohol.
Dog glemmer mange midt i sommerens alkoholindtag, hvor farligt det egentlig er at drikke - og så i de mængder.
- Alkohol er et organisk opløsningsmiddel, og det er bare ikke sundt at drikke. Men jo mere, og flere dage i streg, man drikker, jo større er risikoen for at få de skader, forklarer ledende overlæge for medicinsk Gastroenterologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital Peter Holland-Fischer.
Alkohol fylder på sygehuset
På hans afdeling ser man en stigning i kontakter til skadestuen, hvilket man kobler til de unges fester, studenterkørsel og festivaler.
- Alkohol generelt fylder rigtig meget inde på sygehuset, både på skadestuen og i vores sengeafdelinger.
- Langt de fleste skader er ulykker, hvor man i beruset tilstand falder eller kommer op at slås, og så også alkoholforgiftning, og et er hyppigere her i sommerperiode, forklarer han.
Alkohol fylder blandt andet meget i de unges studenteruge. Her findes der nemlig decideret regler og 'opgaver', som involverer et større indtag af alkohol, hvorefter man får en 'premie' i form af et symbol i sin hat.
- På den ene side kan man smile af det, men det gør mig også lidt ked af det, at det skal være på den måde. Der ligger jo en del gruppepres, og jeg tænker, at det er svært at stå imod. Jeg bliver lidt deprimeret, når jeg hører om de ting der, konstaterer Peter Holland-Fischer.
- Det slider bare
Det som mange unge glemmer, når de tyer til ølbong, shots og drinks i lange baner, er, at kroppen faktisk tager tydeligt skade.
- De første centre i hjernen, der bliver hæmmet, er dem, der hæmmer os, så bliver man opløftet og snakker mere og danser mere. Men så begynder det at gå ud over vores bevægelser og vores dømmekraft og så til sidst påvirker det vores vejrtrækning.
- Så ved vi fra flere undersøgelser, at man får sådan en betændelsesreaktion i kroppen som begynder at påvirke mavesæk, bugspytkirtel og leveren, og ens muskler, og det slider bare, konstaterer overlægen.
Lige præcis ved sommerens studenterkørsel og festivaler ser man også tydelige spor.
- Og det er jo nok det her, vi ser, med studenterkørsler og festivaler. Vi kan se, at levertallene kan stige og kan måle, at der kommer mere fedt på leveren.
Budskab til de unge
Derfor kommer den ledende overlæge også med et budskab til de unge
- Nu har jeg oplevet, at lige den her sommer er der rigtig meget kontakt, så jeg vil bede folk om at passe lidt på hinanden.
- Det første, der sker, når man drikker, der er det center, der sørger for at man selv stopper, det bliver påvirket, så man er lidt afhængig af, at der er nogen, der lige kan sige nu slapper du lidt af, afslutter Peter Holland-Fischer.