LIGE NU:

Sundhedsminister langer ud efter regionens politikere og er klar til at prioritere for dem

Sundhedsminister Ellen Thrane Nørby (V) vil nu fordele pengene for Region Nordjylland. Hun mener, det er regionens egen skyld, at den ikke kan finansiere akutlægebilen i Hjørring.

Det nordjyske folketingsmedlem Rasmus Prehn (S) har onsdag sat akutbilen i Hjørring på folketingets dagsorden. Her havde han følgende spørgsmål til Sundhedsminister Ellen Thrane Nørby (V). 

- Mener ministeren, at det skaber tryghed i Vendsyssel, at regeringen ikke vil forlænge det statslige tilskud til akutlægebilen i Hjørring, som regeringen indførte for at kompensere vendelboerne for, at man placerede akuthelikopteren i Skive uden for Region Nordjylland?

Sundhedsminister Ellen Thrane Nørby mener dog ikke, det er regeringen, der er skyld i manglende støtte til akutlægebilen.  

- Det er grundlæggende regionernes ansvar - også i Region Nordjylland - at fordele de midler, de får tildelt. Vi har støttet med yderligere 50 millioner inden sommerferien til at løfte det præhospitale, og de penge er ikke øremærket nogle områder, så det er en politisk opgave i regionen at prioritere midlerne, der hvor der er behov for det, siger Ellen Thrane Nørby. 

Spørgsmålet fra Rasmus Prehn kommer efter, at Ellen Thrane Nørby i september meddelte, at regeringen vil trække støtten til akutlægebilen i Hjørring, dengang sagde regionsrådets formand, Ulla Astman (S)

- Staten finansierer akutlægehelikopteren, og baggrunden for, at vi har akutlægebilen og får midler af staten for den, er, at helikopteren ikke dækker i Vendsyssel. Så jeg synes, det er urimeligt, at der skal være en forskel på borgerne i Vendsyssel og på borgerne i resten af landet, fortæller Ulla Astman til TV2 Nord. 

Den problematik tog Rasmus Prehn med ind i folketingssalen, hvor han forsøgte at få Ellen Thrane Nørby til at svare på, hvorfor staten ikke skal finansiere Vendsyssel. 

- Det er klart, at vi vil sikre, at man kan løfte det her område i Nordjylland. Derfor gav vi de her 50 millioner, som regionen selv kunne fordele efter behov, men det kan man ikke klare i Region Nordjylland, så jeg er nu klar over, at vi er nødt til at pulje midlerne for Region Nordjylland, siger Sundhedsminister Ellen Thrane Nørby i et svar til Rasmus Prehn.  

TV2 Nord har fået Ulla Astmans reaktion på Sundhedsministerens svar.

- Jeg synes, det er frækt sagt, vi beder jo ikke om særbehandling. Det koster 13 millioner, og vi ligger selv de 3, og så er der 10 millioner, der er finansieret, og det er 8,5 millioner, der mangler til næste år. Så det er jo ikke, fordi vi ikke selv puljer penge i. Så jeg synes, det er under lavmålet at svare på den måde, vi beder om at blive dækket på lige fod med de andre regioner, siger Ulla Astman.