LIGE NU:

Udligningsreform: Nordjylland kan få en kvart milliard ekstra om året

Torsdag fremlagde regeringen sit bud på en udlignigsreform og i dag er de konkrete tal kommet frem. I alt kan Nordjyderne se frem til cirka 250 millioner kroner ekstra om året.

Der er nu kommet friske tal fra Social- og Indenrigsministeriet, der viser, hvor meget de enkelte kommuner kan se frem til at få ekstra i udligning. Hvis altså den udligningsreform, regeringen har fremlagt, bliver vedtaget.

- Danmark er for lille et land til store forskelle. Vi vil sikre et Danmark i bedre balance. Regeringen lægger med sit udspil op til et nyt udligningssystem, hvor vi flytter 1,4 mia. kr. fra hovedstadsområdet til provins- og yderkommuner. Vi vil også give en række kommuner kompensation for, at der i nogle år har været en skævhed i udligningen, som skyldes manglende oplysninger i uddannelsesstatistik. Kommunerne skal have bedre mulighed for at sikre velfærden nu og i fremtiden, sådan siger Social- og Indenrigsminister, Astrid Krag (S) i en pressemeddelelse. 

Så mange millioner får kommunerne ekstra

Og det ser ud til, at de nordjyske kommuner får flere penge mellem hænderne til at sikre velfærden. I alt får regionen 256 millioner kroner ekstra om året til at sikre, at vi her i Nordjylland kan give den samme service som resten af landet.

I alt betyder det, at kommunerne i Region Nordjylland i gennemsnit får tilført 435 kroner ekstra om året per borger. 

På trods af, at en kvart milliard kroner lyder af meget, er det ikke meget i forhold til, de penge kommunerne i regionen i forvejen modtager. I 2018 modtog kommunerne heroppe 10,5 milliarder fra udligningen - så en kvart milliard ekstra om året svarer altså blot til en stigning 4,75 procent i forhold til 2018. 

Hvis regeringens bud på udligningsreformen vedtages, vil der i nogle år være en overgangsperiode til den nye udligning. I den overgangsperiode kan flere af de nordjyske kommuner se frem til at blive kompenseret pænt for den udligning, der er nu.