Ulla Astman: - Ventetid er beklagelig og utilfredsstillende
Ulla Astman beklager, at nyrepatienter ikke kan få en transplantation. Hun håber, Aarhus Universitetshospital snart får gang i operationer.
Nyrepatienter kan ikke blive opereret, selvom donorer står klar med nyrer. Regionsrådsformand håber, at man snart kan give patienter et svar og kigger på muligheder for operationer i Odense og København.
TV2 Nord kan i dag fortælle historien om Niels Erik Glerup Sørensen, der skal have en ny nyre, men som ikke kan blive opereret, fordi man på Aarhus Universitetshospital ikke har tid til at operere ham.
Niels Erik bliver dårligere dag for dag, og selvom hans svigerinde er fundet egnet og står klar til at give ham sin ene nyre, risikerer han at ende som dialysepatient, inden lægerne finder tid til at operere ham. Dermed risikerer oveni et dårligere helbred også at miste sit arbejde.
- Jeg synes, det er utilfredsstillende, at der er så lang ventetid på operationer i Aarhus. Det er jo alvorlig sygdom, der er tale om her, og operationen skal jo gerne finde sted, inden patienten kommer i dialyse, lyder det fra regionsrådsformand Ulla Astman.
Hun retter dermed skarp kritik af Aarhus Universitetshospital, som Region Nordjylland henviser nyrepatienter, der skal have en transplantation, til.
På Aarhus Universitetshospital har man ifølge TV2 Østjylland aflyst ikke mindre end 3.400 operationer i år, fordi man mangler læger og anæstesisygeplejersker.
- Det er dybt beklageligt i forhold til den enkelte patient. Alle ved, at der har været udfordringer med operationskapaciteten på Aarhus Universitetshospital. Det er dybt beklageligt, at patienterne bliver stillet i den her situation, hvor man ved, at tidsfaktoren faktisk har en stor betydning, siger hun.
Ulla Astman er derfor åben for, om man skal til at sende patienter til andre sygehuse.
- Vi vil meget gerne ind i en dialog med de pågældende patienter, der bliver stillet i den her situation, så vi kan se på, om der er nogle andre muligheder for at hjælpe dem. Lige i den her situation er der en mulighed for, at der kan laves en operation i Odense eller København, og det må man så tage en dialog med den enkelte patient om. Men utilfredsstillende – det, synes jeg, bestemt det er.
Hvordan løser man de her problematikker, så man ikke havner i lignende situationer i andre patientgrupper?
- Jeg håber på, at Aarhus Universitetshospital meget hurtigt kommer i en god gænge igen. De har haft nogle store udfordringer i forbindelse med deres udflytning. Det, tror jeg, er alle bekendt med, og de har også en rekrutteringsudfordring både på læger og anæstesisygeplejersker. Jeg håber, de får bragt orden i tingene, så de meget hurtigt kan få indhentet det forsømte, så patienterne ikke bliver stillet i den her situation fremover, lyder det fra regionsrådsformand Ulla Astman.