Vælgererklæringer er ikke en direkte billet ind i Folketinget

I går blev det officielt, at Inger Støjberg stiftede partiet Danmarksdemokraterne, og på bare lidt mere end 24 timer har partiet allerede sat rekord for hurtigst indsamlede vælgererklæringer.

Det kræver 20.182 vælgererklæringer, at blive opstillingsberettiget til Folketinget. Det tal er Inger Støjbergs nye parti Danmarksdemokraterne allerede langt over med 50.185 vælgererklæringer - og blot efter et døgn. 

- Det er helt vildt, er reaktionen fra Inger Støjberg, som fortsætter: 

- I aftes, da vi væddede om, hvor mange der ville være, der var det intet i forhold til, hvad der mødte mig i morges. Der tænkte jeg godt nok "Hold da op". 

En overrasket Støjberg 

- Jeg må sige, at det er jo virkelig mange, og jeg er meget overrasket over det. Men de skal jo selvfølgelig lige genbekræftes, og det er jo så det, der er vigtigt nu, siger hun. 

Derfor skal vælgererklæringer endeligt bekræftes

At afgive en vælgererklæring er en vigtig demokratisk handling, der kan være med til at gøre det muligt for et nyt parti at stille op og blive valgt ind i Folketinget eller Europa-Parlamentet.

Derfor går der 7 dage, fra man første gang tilkendegiver at ville støtte et parti, til man kan afgive sin endelige vælgererklæring. 

De 7 dage kaldes en eftertænksomhedsperiode og skal sikre vælgeren mulighed for i fred og ro at overveje det nærmere, før man tager sin endelige beslutning. 

Kilde: vaelgererklaering.dk


De mange vælgererklæringer er kommet på trods af, at partiet endnu ikke har et officielt valgprogram.

- Oftest, når man ser nye partier, så kommer man med nogle retningslinjer eller pejlemærker eller nogle prioriteringer, og det var nogle af dem, jeg fremlagde i går. Så bliver der fyldt mere kød på det skellet hen ad vejen, siger Inger Støjberg. 

Rekordmange vælgererklæringer 

Ifølge en valgforsker fra Aarhus Universitet, er det ret unikt med de rekordmange vælgererklæringer.

- Det særlige i den her situation er, at det er gået så exceptionelt hurtigt med at få afgivet den første tilkendegivelse, forklarer valgforsker Rune Stubager.

Og selvom det er en god start, er det ikke ensbetydende med, at man kommer ind ved det næste Folketingsvalg.

- Vi kan ikke sige, at det er en til en. Stram Kurs er en illustration af, at selvom det gik vældig hurtigt med at indsamle de nødvendige vælgererklæringer, så klarede de ikke spærregrænsen på de to procent ved det efterfølgende valg, lyder det fra valgforskeren. 

Begejstrede borgere i Hadsund: Det har hun fortjent

I Hadsund er der stor opbakning til Inger Støjbergs parti, og en af dem, der har givet sin vælgererklæring til Danmarksdemokraterne er Jane Larsen.

- Hun er en stærk kvinde. Hun står ved sine ord, og hun har taget sin dom fuldt ud. Stor respekt for hende. Hun er værdig til at være i vores Folketing, siger Jane Larsen om den støtte, hun giver Inger Støjbergs nye parti. 

Og selvom alle borgere endnu ikke har givet en vælgererklæring til partiet, så er opbakningen i Hadsund alligevel massiv - også selvom hun ikke engang er kommet med et valgprogram endnu: 

Svært at leve op til opbakningen

Trods at Inger Støjberg er glad og benovet over de rekordmange vælgererklæringer, så er hun dog også klar over, at de ikke er ensbetydende med, at hun kommer ind i Folketinget.

- Selvom man ikke er enig i de ting, jeg har fremlagt, så synes jeg, det er smukt, at man i et demokrati skriver under på en vælgererklæring alligevel, siger Inger Støjberg fredag.

- Det, der bliver sværest nu, det er måske at leve op til den opbakning, der er.

De mange vælgererklæringerne skal bekræftes igen efter syv dage, før de er endeligt gyldige.


Seneste nyt

fra Nordjylland