Satudarah har fået klubhus i Nordjylland – men hvem er de?
Nordjyllands Politi bekræftede søndag overfor TV2 Nord, at Satudarah er ved etablere sig i Nordjylland med et klubhus, og det er ifølge en journalist, der har lavet en podcast om gruppen, meget vigtigt for selvforståelsen.
I en ejendom på Lerbækvej ved Rærup lidt udenfor Vodskov har der været stor aktivitet, og ifølge TV2 Nords oplysninger er det rockerklubben Satudarah, der er ved at etablere sig yderligere i Nordjylland.
I øjeblikket er rockerklubben Danmarks største klub målt på antallet af medlemmer og har brudt duopolet, som var delt mellem Hells Angles og Bandidos.
Særligt det sidste år har de haft en voldsom ekspansion
Dan Bjerregaard, journalist, Ekstra Bladet
Dan Bjerregaard er journalist hos Ekstra Bladet og har blandt andet lavet podcastserien ’Bandeland’, hvor de går i dybden med netop rockerklubben Satudarah. En klub, der adskiller sig fra de to andre, vi kender.
- Det er lidt en hybrid mellem en rockerklub og en gadebande, fordi de ikke har de her meget rigide regler til medlemmerne om at have adgang til en motorcykel, som man kender fra HA og Bandidos, fortæller han.
HVEM ER SATUDARAH?
- Satudarah har sine rødder i Holland, hvor klubben fik sine første medlemmer tilbage i 1990.
- De første medlemmer var indvandrere eller efterkommere af indvandrere - hovedsagelig fra den tidligere hollandske koloni Indonesien.
- Klubben ser sig selv som værende multietnisk med sin indonesisk/hollandske baggrund.
- Navnet Satudarah er indonesisk og betyder "ét blod".
- I udlandet er rockerklubben flere gange blevet koblet sammen hashhandel, våben, vold og narkokriminalitet, og samtidig har klubben været i tæt konflikt med blandt andet Hells Angels i Tyskland og Holland.
Kendte medlemmer
Måden klubben, som har rødder i Holland, brander sig selv på er også anderledes end de to andre klubber.
Det sker gennem musikvideoer, hvor man ser sammenhold, dyre biler, smykker og en ”fed” livsstil. Men også kendte danskere er med til at promovere klubben.
- De har jo været nogle af de første, der har gjort meget ud af at promvere sig selv på sociale medier og har haft nogle frontfigurer, der har været gode til at tiltrække unge mennesker, fortæller Dan Bjerregaard og fortsætter:
- Det er blandt andre bokseren Patrick Nielsen og rapperen A-Typisk, som også i stor stil promoverer klubben udadtil.
Men også andre prominente navne i rockerverdenen er kommet til Satudarah. Ifølge Dan Bjerregaard er det folk, der passer ind i klubben og deres selvforståelse eller personer, som kan drage nytte af at være en del af en stor rockerklub.
- Særligt det sidste år, vil jeg sige, har de haft en voldsom ekspansion, hvor man har optaget tidligere HA’ere, fortæller han.
Samarbejder med andre grupper
Hvis en gruppe i et område tænker, at man gerne vil være en del af noget større, eller hvis Satudarah vil åbne en afdeling et sted, foregår der først en længere optagelse.
Processen foregår sådan, at man først ser hinanden an, og om man kan finde et fælles fodslag, hvorefter man optages som et såkaldt ’prospect-chapter’ – altså en form for prøveafdeling.
- Til sidst, hvis alt går, som det skal, kan det så blive en fuldgyldig afdeling af Satudarah, fortæller Dan Bjerregaard.
Klubhuset er vigtigt for selvforståelsen
- Hvis man vil være de største, så skal man også være til stede i hele landet, og Nordjylland har jo traditionelt set også været en vigtig prik på rockerlandkortet, fortæller Dan Bjerregaard.
Derfor har det været vigtigt for Satudarah at få etableret et klub i Nordjylland, og der har siden 2017 været meldinger om, at rockerklubben florerede i Aalborg.
Der skal alle mulige ingredienser til, før en konflikt bryder ud
Dan Bjerregaard, journalist, Ekstra Bladet
Netop klubhuset er en stor del af rockerselvforståelsen, og det er også samlingsstedet, hvor man plejer klubinteresserne.
- Det er især der, de (Satudarah red.) adskiller sig fra gadebanderne, som også godt kan have klubhuse, men i virkeligheden kan de godt undvære det, fortæller Dan Bjerregaard og fortsætter:
- Det er jo et hædersmærke eller symbol på, at man er en succesfuld og veletableret klub, når man også har klubhuse.
Gode diplomater
Man kan nok godt forstå, hvis nogle bliver nervøse over, at en rockerklub rykker ind i nabolaget. Men ifølge Nordjyllands Politi er der ingen grund til bekymring på nuværende tidspunkt.
- Som udgangspunkt er der fred i Nordjylland. Der er ikke en åben konflikt. Så nej, man skal ikke være bekymret som nabo, siger Niels Kronborg, der er vicepolitikommisær hos Nordjyllands Politi.
Selvom det er en svær ting at spå om, hvorvidt der kommer konflikter eller ej, ser Dan Bjerregaard heller ikke umiddelbart nogen grund til det.
- Der skal alle mulige ingredienser til, før en konflikt bryder ud, fortæller han og fortsætter:
- Men det, man generelt kan sige om Satudarah, er, at de faktisk er ekstremt dygtige til det diplomatiske niveau i rocker-bande-miljøet, og de er ikke kendte for at have indgået i større bandekonflikter de seneste år.