07:27

Foto: Christian Krickhahn (Arkiv)

1 af 2

Folketingsmedlem om gasboring: - Det kan stoppes

Det nordjyske folketingsmedlem Flemming Møller Mortensen (Socialdemokraterne) mener, at det franske selskab Totals boring efter skifergas i Nordjylland fortsat kan stoppes.

Det franske selskab Total kan ikke bare udvinde den skifergas, som måske ligger i den nordjyske undergrund. I hvert fald ikke ifølge det nordjyske folketingsmedlem Flemming Møller Mortensen (Socialdemokraterne).

- Det kan stoppes, hvis ikke de lever op til de miljøkrav, der bliver stillet, når de kommer til at søge om at lave boring med fracking. Der bliver stillet nogle meget stramme miljøkrav, så det kan stoppes, siger Flemming Møller Mortensen.

Tidligere har klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen ellers givet indtryk af, at løbet mere eller mindre er kørt, og at Total kan udvinde den gas, de måtte finde efter prøveboringerne ved Dybvad.

- Total har fået en tilladelse til både at efterforske og indvinde skifergas. Men ved hver fase undervejs skal de have en miljøtilladelse. Så det er under forudsætning af, at de kan leve op til miljøkravene. Men kan de det, så må de gerne både efterforske det og indvinde det, siger Rasmus Helveg Petersen.

Flemming Møller Mortensen påpeger dog, at det ikke er nogen selvfølge, at Total lever op til de miljøkrav, den danske stat stiller, hvis selskabet vil udvinde skifergas ved den omdiskuterede fracking-metode.

- Hvis der overhovedet rejser sig bare den mindste tvivl, om det her går ud over naturen, miljøet eller drikkevandet, så får man ikke tilladelsen, og det er en tilladelse, der skal gives fra Folketinget, siger Flemming Møller Mortensen.