Total: Vi har krav på skifergas
Totals aftale med den danske stat sikrer dem, at de må anvende fracking til at udvinde skifergas i Vendsyssel, hvis prøveboringen i Dybvad giver resultat.
Hvis prøveboringen i Dybvad viser, at der er gas i undergrunden, så har Total eneret på at indvinde gas i Vendsyssel.
Det kan blive meget svært at forhindre Total i at udnytte eventuel gas i Vendsyssel, hvis prøveboringen i Dybvad viser lovende forekomster.
Ifølge det franske energiselskab har firmaet forlængst sikret sig rettighederne, som en sikkerhed for for massive millioninvesteringer.
Henrik Nicolaisen, projektkoordinator i Total siger:
- Der er jo ingen der har interesse i at lave en efterforskning, hvor vi finder gas, som vi så efterfølgende ikke har mulighed for at udvinde. Det er klart, at de forhold allerede er afklaret med Staten.
Ifølge Totals kontrakt med Staten har de eneret til at indvinde gas i Vendsyssel og i Nordsjælland, såfremt al relevant miljølovgivning overholdes. Der er netop givet grønt lys for selve prøveboringen, og hvis den forløber uden problemer er der fri bane for fase to, hvor der skal laves en såkaldt forsøgsfracking i Dybvad, hvis der er tegn på gas i undergrunden.
Flere politiske udmeldinger antyder, at fase to - og dermed en forsøgsfracking ikke kommer på tale, men det afviser Total. Hvis firmaet forhindres i at udnytte deres kontraktlige ret, afviser de ikke at søge erstatning for deres store investeringer.
- Det vil stille os i en vanskelig situation, hvis vi har brugt flere hundrede millioner kroner under falske forudsætninger. Vi vil i hvert fald overveje et modkrav, hvis vi bliver forhindret i at udføre vores del af aftalen, siger Henrik Nicolaisen, projektkoordinator i Total.
Det er selve teknikken i udvindelsen af skifergas, som har skabt protester om modstand mod prøveboringen i Dybvad. Gassen presses op fra undergrunden ved hjælp at store mængder vand, kemikalier og sand, som sendes ned i kamp fire kilometers dybde under højt tryk.
Ifølge Total anvendes teknikken allerede systematisk i den danske del af Nordsøen, men er altså stadig ny på land. Derfor vil det komme bag på Total, hvis firmaet forhindres i at lave en forsøgsfracking i Dybvad - og selv om flere politikere lige nu taler dunder imod metoden.
- Vi frygter sådan set ikke, at vi bliver forhindret i at udføre vores del af aftalen, for en ting er politiske udmeldinger, men noget andet er en håndfast kontrakt man har med den danske stat - og den tillægger jeg meget stor værdi, siger projektkoordinator Henrik Nicolaisen fra Total.