Foto: Per Frank Paulsen

Trods kommuners bøn: Minister vil lade Total bore

Byrådet i Aalborg vil mandag eftermiddag beslutte at sende en bøn til klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen om at forhindre skifergasboringer i kommunen, men det afviser ministeren på forhånd.

SF's byrådsgruppe har mandag eftermiddag fået et punkt med på byrådsmødet i Aalborg.

SF vil have et samlet byråd til at sende et brev til klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R), der opfordrer ham til at sætte en stopper for det franske energiselskab Totals muligheder for at indvinde skifergas i Aalborg Kommune.

Og lignende breve er på vej til ministeren fra Hjørring og Frederikshavn Kommuner.

Men allerede før brevene er sendt af sted, afviser Rasmus Helveg Petersen at kunne stille sig i vejen for indvinding af skifergas, de steder, Total har fået tilladelse til det.

- Jeg vil læse og jeg vil også besvare brevene, og så vil jeg redegøre for, at fordi der skal være tillid til den danske stat, når den giver en tilladelse, så får man også lov til at gøre de ting, man har fået tilladelse til, siger Rasmus Helveg Petersen til TV 2 News mandag morgen.

- Der er blevet givet en efterforskningstilladelse - og faktisk også en tilladelse til at indvinde skifergas, hvis de finder den - af den tidligere regering og den tilladelse har Total investeret i til at den kan vi ikke trække tilbage, fortsætter han i interviewet.

- Tilladelsen er givet, og det er ikke sådan noget, man kan trække tilbage med et pennestrøg, siger klima- og energiministeren.

Total har fået titlladelse til at udvinde skifergas fra undergrunden i Nordjylland og Nordsjælland og i øjeblikket efterforsker selskabet undergrunden ved Dybvad. Selskabet har tilladelse til at bruge den omdiskuterede metode 'fracking', hvor der bruges store mængder vand, sand og kemikalier til at slå undergrunden i stykker og frigive gassen. Og heller ikke her kan klima- og energiministeren stille noget op.

- Vi bruger i Danmark fracking - for eksempel ude i Nordsøen - og der er også givet tilladelse til Total til at fracke. Men der er ikke givet tilladelse til at svine. Det er ikke sådan et Total har en tilladelse til at lade være med at passe på miljøet. Metoden har de fået en tilladelse til at indvinde skifergas med, men de har ikke fået en tilladelse til at lade være med at overholde de strenge miljøkrav, vi stiller op, siger Rasmus Helveg Petersen (R) til TV 2 News.