LIGE NU:

Resultat af skolevalg: Hjørrings ungdom har stemt konservativt

Skolevalg 2019 blev torsdag aften afgjort. Her fik blå blok 54,1 % af stemmerne. Men i nogle kommuner var resultatet mere overraskende end andre.

80.000 skoleelever og en stemmeseddel. Det er grundingredienserne i Skolevalg 2019.

quote Det er umiddelbart lidt mystisk.

Lektor, Ditte Shamshiri-Petersen

Resultaterne i Nordjylland blev en blå sejr. 54,5 % af stemmerne gik til blå blok, hvorimod Socialdemokratiet blev det største parti med 22,5 % af stemmerne. Socialdemokratiet er dog i Nordjylland skarpt forfulgt af Venstre med 21,3 % af stemmerne. 

Det er dog især resultatet fra Hjørring, der ved første øjekast stikker meget ud. Her har nemlig hele 28,2 % af de unge stemt på Det Konservative Folkeparti. 

- Det er umiddelbart lidt mystisk. Hvis det havde været en kommune med en konservativ borgmester, som kunne trække i den retning, havde det måske kunne forklare det, men det er det jo ikke, siger Lektor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet, Ditte Shamshiri-Petersen.  

Hvis man dykker mere ned i tallene fra Hjørring kan man se, at på Lundergård undervisningscenter og Hjørring Private Realskole omkring halvdelen af eleverne stemt konservativt. 

- Der kan man ikke komme med en god forklaring. Der må næsten have været en ungdomspolitiker eller noget, der har brændt igennem, siger Ditte Shamshiri-Petersen.  

Ud over det så mener lektoren, at det også kan handle om de mærkesager, som eleverne under skolevalget får udstukket, som de skal prioritere imellem. I denne omgang har den meget konkrete mærkesag om hårdere straffe til voldsforbrydere appelleret til mange unge, hvilket ofte anses som en konservativ mærkesag.

quote Jeg synes man skal passe på med at tolke for meget i de her tal.

Lektor, Ditte Shamshiri-Petersen

- Jeg synes man skal passe på med at tolke for meget i de her tal. For vi har ikke lavet undersøgelser på den her gruppe før og den måde mærkesagerne er uddelt kan have givet en påvirkning. Men bortset fra Hjørring, så følger de andre jo umiddelbart meget de voksnes valg, siger Ditte Shamshiri-Petersen.  

Du kan se resultatet af Skolevalg 2019 her. 

 

 

Træstamme

play "Verdens største træstamme": 10 meter lang kage markerede åbning af butik mod madspild

25_seconds

play Skolebørn fra Brovst gik med i march mod ensomhed

270921 Til jonas Judith

En halv million mangler i kunstværk: - Opmærksomheden er en del af værket, siger kunstrektor

Smitteudbrud Hjørring

Smitten med coronavirus falder igen i Hjørring

Træstamme

play "Verdens største træstamme": 10 meter lang kage markerede åbning af butik mod madspild

25_seconds

play Skolebørn fra Brovst gik med i march mod ensomhed

Til forsiden

Til forsiden