SENESTE NYT:

7 år efter Strandby-ulykken: Erik jagter fortsat erstatning

Mandag indleder Vestre Landsret en erstatningssag vedrørende Strandby-ulykken i 2014, der kostede to fiskere livet. Falck-redder Erik Schack fik få timer efter redningsaktionen tre blodpropper i hjernen og vil have sin hjerneskade anerkendt som arbejdsskade.

4. august 2014 var Erik Schack den første Falck-redder, der nåede frem til en arbejdsulykke på Strandby Havn. To fiskere var omkommet i lasten på en kutter, mens de var i færd med at losse rådne skidtfisk, der havde udviklet giftige svovlbrinte.

- Jeg mødte frisk ind på arbejde den dag, og jeg kom ikke hjem igen før et år efter. Med en hjerneskade og lammet i venstre side af kroppen, siger 58-årige Erik Schack.

Erik Schack ses i den orange vest fra den aften, hvor to fiskere døde på Strandby Havn.
Erik Schack ses i den orange vest fra den aften, hvor to fiskere døde på Strandby Havn.

Uforstående

Men stik mod hans forventning blev hans skader ikke godkendt som en arbejdsskade. Hverken af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, Ankestyrelsen eller senest i oktober sidste år af Byretten i Hjørring.

quote Det kan ikke være tilfældigt. Det har jeg svært ved at forestille mig, når jeg ikke havde haft nogen symptomer på noget inden ulykken

Erik Schack, tidl. Falck-redder

En dom, der blev anket til landsretten, hvor sagen starter mandag.

- Jeg har reddet menneskeliv i 28 år, men når jeg så selv kommer på røven, så er der ikke noget at gøre. Det er jeg fuldstændig uforstående overfor, siger Erik Schack.

Svævede mellem liv og død

I timerne efter redningsaktionen havde Erik Schack voldsomme opkastninger. Han fik tre blodpropper i hjernen og lå i koma i 19 dage, hvor han svævede mellem liv og død.

- Ingen ville garantere for nogen ting. Om pæren fungerede lidt eller meget, når jeg engang vågnede. Hvis jeg overhovedet vågnede, siger Erik Schack.

Den læge, der behandlede Erik Schack på Aalborg Universitetshospital, skrev efterfølgende i en erklæring: ”Der er en indirekte årsagssammenhæng mellem, at han blev udsat for disse gasser og hans efterfølgende neurologiske udfald".

Som Falck-redder igennem 28 år var Erik Schack vant til at arbejde i pressede situationer.
Som Falck-redder igennem 28 år var Erik Schack vant til at arbejde i pressede situationer.

"Et tilfældigt sammentræf"

Men myndighederne er uenige. Ankestyrelsen skrev i deres afslag på erstatning, at ”det er efter vores vurdering et tilfældigt sammentræf” og hæftede sig desuden ved, at Erik Schack i længere tid op mod blodpropperne havde haft forhøjet blodtryk og åreforkalkning. 

Og i dommen fra byretten blev der lagt vægt på, at Retslægerådet ikke fandt dokumentation for sammenhængen mellem de gasser, Erik Schack blev udsat for på kutteren i Strandby Havn, og hans blodpropper tre timer senere.

- Det kan ikke være tilfældigt. Det har jeg svært ved at forestille mig, når jeg ikke havde haft nogen symptomer på noget inden ulykken, siger Erik Schack.

- Jeg har det ad helvede til

Den tidligere Falck-redder har ikke arbejdet siden den dag i august for syv år siden. Han får i dag førtidspension. Han har været bange for at miste sit hus som følge af den økonomiske usikkerhed.

- Indtil videre er salgsskiltet taget ned. Men det står herude i gården, siger Erik Schack, der i dag er en skygge af sit tidligere jeg; en dygtig kollega, glad familiefar og spasmager.

- Jeg har det ad helvede til. Min kone og jeg bor ikke sammen længere. Humøret er helt i kælderen. Tidligere var jeg et socialt menneske, men det er jeg ikke mere.

Kæmper også for andre

Mandag sidder Erik Schack klar i landsretten. Han håber selvfølgelig på et andet udfald end i byretten.

- Retslægerådet er kommet med en ny vurdering, som jeg håber, at min advokat kan bruge. Og ikke kun for min skyld. Jeg kæmper for alt redningspersonale, der risikerer at komme til skade, siger han.

TV2 Nord har spurgt Ankestyrelsen, om de har en kommentar til Erik Schacks sag, inden erstatningssagen løber af stablen i Vestre Landsret. Det har Ankestyrelsen ikke.

TV2 Nord har besøgt Erik Schack i Sæby - se indslaget her:

 

arrivatog

Forsinkelser og aflysninger på Thybanen er uacceptable, lyder det i brev til minister

Cowboy Mike

play Tilfældigheder førte Mihaita til Nordjylland: Nu træner han blandt verdens bedste

Fortuna Hjørring 15.10.21

Fodboldpigerne fra Hjørring jagter plads i Champions League

151021 nærpoliti

play Nye politiassistenter sikrer tryghed i Brønderslev

arrivatog

Forsinkelser og aflysninger på Thybanen er uacceptable, lyder det i brev til minister

Cowboy Mike

play Tilfældigheder førte Mihaita til Nordjylland: Nu træner han blandt verdens bedste

Fortuna Hjørring 15.10.21

Fodboldpigerne fra Hjørring jagter plads i Champions League

Til forsiden

Til forsiden