Rutineret dæksmand: - Søsyge kan skabe venskaber

En flok unge har i de seneste uger deltaget i Tall Ships Races ombord på træskibet Loa. TV2 Nord var med på sidste etape fra Skagen til Aalborg.

Det er koldt, og regnen falder over Skagen Havn. På den yderste mole i industrihavnen, hvor det blæser mest og lugter mest af fisk, ligger Loa og vugger, mens det piver i riggen.

Der er stille ombord. Kun styrmanden, kaptajnen og en dækspige er at se. Resten af besætninger ligger stadig og putter sig i deres køjer under dæk.

- Godmorgen, kom ombord, lyder det fra førstestyrmand Henrik Leth.

Han er frivillig på sejlskibet Loa, der hører hjemme i Nørresundby, og har været med på så mange Tall Ships Races, at han ikke længere har tal på dem. Men siden en gang i 80’erne har han sejlet med unge på sejlskibe som Jens Krogh og Loa. 

loa skib mick123
Foto: Mick Knive Anderson / TV2 Nord

Der er 31 besætningsmedlemmer ombord. Heriblandt en gruppe unge mennesker, som Aalborg Kommune har givet mulighed for at sejle med fra Antwerpen til Skagen og videre til Aalborg.

- Ja, giv los, brøler Henrik Leth til nogle af de unge, efter de er kommet på dæk og er klar til at kaste fortøjningerne.

Smidigt og indøvet bevæger de unge sig rundt på skibet, tager spring efter spring, inden skibet langsomt og sikkert driver fra kajen og sætter kursen ud af havnen mod Kattegat på sidste etape af ræset, der startede i Esbjerg, hvorfra ruten gik til Harlingen i Holland, Antwerpen i Belgien, Skagen og til slut Aalborg.

Oppe på dæk holder vagtholdet øje med andre skibe, og nede i læ bliver der serveret morgenmad, og efter lidt mad og kaffe er et par af de nye ombord klar til at fortælle om deres oplevelser.

- Det er helt specielt at være ombord på et skib, fordi man har alle de vagter, som man har. Når man står op klokken fire om natten for at arbejde – det er noget helt særligt, fortæller Hjalte Bast Vigholt, der aldrig har prøvet at sejle før.

Han har fået muligheden for at være med gennem Aalborg Kommune, som har sendt 100 trainees med træskibene fra Antwerpen til Aalborg, og sammen med en god håndfuld andre ombord på Loa, er det første gang, han er til søs.

- Det er virkelig en fed oplevelse at gøre sammen med tre af mine andre venner fra efterskolen. Det er en måde at opbygge noget fedt sammen. Og ikke mindst noget helt specielt at stå ude midt på Nordsøen og ikke kunne se andet end vand og boreplatforme, siger Jonas Pipper fra Mors, der også er ny sømand. 

loa2
Foto: Mick Knive Anderson / TV2 Nord

Søsyge kan være en god start på et venskab

På dæk kommanderer dæksmand Emil Kruse Danielsen med sit hold på seks personer, da riggen skal justeres i den stærke blæst.

- Jeg får massive mængder af livsglæde ud af at være til søs. Jeg føler, at jeg gror som menneske, når man sejler. Man bliver et stærkere menneske af at kunne holde til presset ombord og stadig kan lave et godt stykke arbejde, selvom man har det lidt skidt.

Selvom han har haft mange nye, unge mennesker med ombord, er han også på dette togt forundret over, hvor stor en udvikling de nye sejlere går igennem efter bare et par dage til søs.

- De unge mennesker bliver virkeligt tætte, når de skal arbejde sammen, mens det gynger, når de skal tage opvasken i store bølger og så videre. Og hvis man så også bliver søsyge sammen, kan det godt være starten til et godt venskab, når søsygen igen har lagt sig, griner han.

Den betragtning bliver bakket op af Line Gade Frahm fra Aalborg, der aldrig havde prøvet at sejle, før hun påmønstrede Loa på denne tur.

- Man har nogle helt andre samtaler klokken fem om morgenen, når man står ude på Nordsøen, end man har i det daglige. 

loa3
Foto: Mick Knive Anderson / TV2 Nord

Sejlturen har givet nyt perspektiv

Efter fire timers sejlads passerer Loa Sæby og får selskab af træskibet Jens Krogh, der også skal med til Aalborg.

Sammen bevæger de to skibe sig rundt på den sikre side af Stensnæs, hvor en række mindre både er gået på grund de seneste uger, inden de får selskab ved indsejlingen til Limfjorden.

En sejlbåd kommer Loa i møde, og oppe fra det øverste af riggen vinker en ung knægt ned til forældrene, der er spændte på at se sønnen vende tilbage fra – om ikke de syv verdenshave, så et af dem i det mindste.

- Jeg tog med for at prøve, om det at sejle var noget for mig. Det er det helt sikkert, og nu vil jeg helt sikkert prøve at komme ud at sejle med skoleskibet Danmark eller Georg Stage. Det at sejle vil jeg rigtigt gerne igen, siger Hjalte Bast Vigholt, mens Loa passerer Nordjyllandsværket, og Aalborg dukker frem i det fjerne.

Også Jonas Pipper har ændret om ikke kurs, så i hvert fald fået interesse for det at sejle.

- Bådsmændene ombord har snakket en masse om skoleskibet Danmark, og hvor godt det er. Jeg vil helt klart overveje, om skoleskibene er en mulighed for mig.

På kajen ved Musikkens Hus i Aalborg står forventningsfulde forældre, søskende og venner klar til at tage imod, mens Loa glider på plads.

Da alle fortøjninger er sat, kommer kokken frem med kaffe og kage, og der bliver krammet, mens det begynder at gå op for besætningen, at turen er slut.

Mens nogle har travlt med at komme i land, glæder dæksmanden Emil sig til noget helt specielt, efter han har været afsted ombord på Loa i fem uger.

- Et godt, langt bad, hvor man ikke skal tænke på at bruge for meget vand – og så at sove ved siden af min kæreste, griner han.

Det er sjette gang, at Aalborg er vært for Tall Ships Races, og i de kommende dage forventer man, at op mod 750.000 mennesker kommer til Aalborg for at se skibene.

Hele sejladsen skydes af med et brag, når Danmarkshistoriens største fyrværkeri bliver fyret af fra Limfjordsbroen lørdag aften. 


Seneste nyt

fra Nordjylland