Seneste nyt:

To uger væk fra mor og far: Teenagere får oplevelser og selvtillid ombord på skib

Fem unge fra det østlige Aalborg er hen over sommeren ombord på skonnerten Gulden Leeuw for at deltage i Tall Ships Races. Foran dem venter en udfordrende sejltur, hvor samarbejdsevnerne kommer på prøve, grænser bliver overskredet, og hvor oplevelsen skal give dem mere selvtillid.

Lørdag aften gik turen fra Aalborg til Antwerpen i Belgien i bus. Nu er turen den modsatte vej i gang – men denne gang er bussen skiftet ud med den tremastede skonnert Gulden Leeuw. En rejse, der kommer til at tage næsten to uger.

Det er unge fra det østlige Aalborg, der er hoppet ombord som trainees på skibet til The Tall Ships Races. De næste dage skal de sejle, arbejde og leve på skibet, inden det lægger til havn i Aalborg fra 4. til 7. august. 

TV2 Nord mødte dem til påmønstring på havnen i Antwerpen inden afgangen.

- Vi skal hjælpe hinanden, så vi kan få en hverdag op at køre, og der er en masse andre pligter i forhold til derhjemme. Her handler det om reb, op i masten, hjælpe til i køkkenet og alt sådan noget, så jeg tror helt klart, det bliver anderledes, siger 15-årige Filippa Gørtz Søberg Blond, der er en af de fem unge, der har taget udfordringen op.

Her ses den tremastede skonnert, Gulden Leeuw, der er et hollandsk træskib.
Her ses den tremastede skonnert, Gulden Leeuw, der er et hollandsk træskib.

Det er Center for Samskabelse under Himmerland Boligforening, der sender de unge afsted i samarbejde med Aalborg Kommune, der finansierer opholdet for de unge. Centret deltager selv med en konsulent samt to mentorer, der til dagligt studerer psykologi på AAU. 

Forud for sejladsen har de unge deltaget i forskellige workshops arrangeret af boligforeningen. Og derudover har de haft maritim undervisning og været ombord på det aalborgensiske træskib LOA.

- De får en oplevelse for livet. Det er 14 dage hjemmefra væk fra mor, far og familien, siger Frank Rudolph, der er konsulent i Center for Samskabelse og med på turen fra Antwerpen. 

Tall Ships Races 2022

Væk fra de trygge rammer

De fem unge er netop blevet færdige med folkeskolen, og de har det til fælles, at de på den ene eller anden måde har haft udfordringer i skolen. Det kan for eksempel være ordblindhed, skoletræthed eller eksamensangst.

Derfor skal turen ombord på Gulden Leeuw være med til at gøre teenagerne mere selvstændige og derigennem give dem mere selvtillid. Filippa Gørtz Søberg Blond er spændt på de næste uger, for hun er ikke altid tryg i selskab med nye mennesker:

- Det bliver helt klart en udfordring at være sammen med andre mennesker i så lang tid. Jeg er et tryghedsmenneske og et familiemenneske, så det her med at være væk fra familien og de vante rammer, det bliver helt klart en udfordring, siger hun og fortsætter med et smil:

- Men jeg tager det i stiv arm, og så håber jeg, det går godt.

Se Tall Ships Races på TV2 Nord

Evnen til at samarbejde

Turen kommer til at byde på masser af læring i praksis, når der skal navigeres, fortøjes og sættes sejl. 

Samtidig bliver det også en tur, hvor de sociale kompetencer skal i spil i høj grad, for de unge får ikke meget privatliv på skibet, hvor de skal sove på sovesal med hele skibets besætning, hvilket indebærer tre køjer ovenover hinanden og med samme antal køjer på begge sider.

- De skal lære samarbejde med respekt for forskellighed. De skal lære at klare udfordringer, for vi har alle roller på skibet, der skal klares. Alle er en del af helheden, og det er en styrke fremover, at man kan samarbejde, siger Frank Rudolph.

I alt er der 31 trainees ombord på det hollandske skib på turen fra Antwerpen til Aalborg. Her er det 15-årige Filippa og 16-årige Mads.
I alt er der 31 trainees ombord på det hollandske skib på turen fra Antwerpen til Aalborg. Her er det 15-årige Filippa og 16-årige Mads.

For 16-årige Mads Juul Jensen fra Aalborg Øst bliver det en helt ny hverdag, der venter de næste par uger ombord på skonnerten:

- Derhjemme laver jeg ikke så meget andet end at skrue i min knallert, så det bliver helt anderledes. Jeg ved ikke så meget om, hvad vi skal lave, men vi kommer nok til at skulle tidligt op, og vi skal lave en masse andet, end vi gør derhjemme, siger han.

Han er bange for højder, og derfor er det særligt turen op i masterne, der kan blive en udfordring for ham på turen fra Antwerpen til Aalborg. Men han satser på at overkomme højdeskrækken:

- Jeg vil gerne blive bedre til at kunne klare højder og komme op høje steder, som for eksempel masten. Derudover tror jeg, det bliver udfordrende at skulle tidligt op. Det kommer nok også til at være en udfordring at skulle vænne sig til, at skibet gynger, siger han.

Sammentømret gruppe

De fem unge har siden marts deltaget i et forløb gennem Himmerlands Boligforening, som i første omgang skulle gøre dem klar til folkeskolens afgangsprøver. Herefter har de fået muligheden for at komme med som skibsgaster hen over sommeren.

Det betyder også, at de unge kender hinanden godt og kender hinandens udfordringer, og det tror 15-årige Filippa Gørtz Søberg Blond er en stor fordel:

- Jeg er sammen med en god gruppe mennesker, som kender mig rigtig godt. Det bliver lettere, fordi jeg har nogen, jeg kender, som kan støtte mig, når det bliver svært, siger hun.

Mest af alt glæder hun sig til de oplevelser, der venter de næste uger. Hun håber, at turen på skibet vil give hende styrker, hun kan bruge fremover:

- Jeg tror, det er en god mulighed for mig, fordi det er svært for mig at komme ud af de vante rammer, så det bliver en god mulighed, at jeg kan udforske en masse nye rammer og dermed blive mere udadvendt. 

Herunder kan du se, hvordan det så ud, da de store træskibe sejlede i parade væk fra havnen til Tall Ships Races 2019: 

Reportage fra Parade of Sails - Tall Ships Races 2019

Bilka1

play Skal Bilka til Hjørring? Nu skal politikerne i Hjørring igen tage stilling

Spilt med Heunicke og Hannah

play Brexit kan koste Hannah lægedrøm - nu vil minister se på regler for udenlandske læger

250617 norwegian erstatningskrav

play Ansatte i lufthavn tiltalt for svindel med flybilletter

Tech

Populær uddannelse i Aalborg: Unge vil kombinere bøger og håndværk

Bilka1

play Skal Bilka til Hjørring? Nu skal politikerne i Hjørring igen tage stilling

Spilt med Heunicke og Hannah

play Brexit kan koste Hannah lægedrøm - nu vil minister se på regler for udenlandske læger

250617 norwegian erstatningskrav

play Ansatte i lufthavn tiltalt for svindel med flybilletter

Til forsiden

Til forsiden