Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

To uger væk fra mor og far: Teenagere får oplevelser og selvtillid ombord på skib

Her ses de fem unge fra Aalborg samt deres to mentorer ombord på skibet Gulden Leeuw.

Fem unge fra det østlige Aalborg er hen over sommeren ombord på skonnerten Gulden Leeuw for at deltage i Tall Ships Races. Foran dem venter en udfordrende sejltur, hvor samarbejdsevnerne kommer på prøve, grænser bliver overskredet, og hvor oplevelsen skal give dem mere selvtillid.

Lørdag aften gik turen fra Aalborg til Antwerpen i Belgien i bus. Nu er turen den modsatte vej i gang – men denne gang er bussen skiftet ud med den tremastede skonnert Gulden Leeuw. En rejse, der kommer til at tage næsten to uger.

Det er unge fra det østlige Aalborg, der er hoppet ombord som trainees på skibet til The Tall Ships Races. De næste dage skal de sejle, arbejde og leve på skibet, inden det lægger til havn i Aalborg fra 4. til 7. august. 

TV2 Nord mødte dem til påmønstring på havnen i Antwerpen inden afgangen.

- Vi skal hjælpe hinanden, så vi kan få en hverdag op at køre, og der er en masse andre pligter i forhold til derhjemme. Her handler det om reb, op i masten, hjælpe til i køkkenet og alt sådan noget, så jeg tror helt klart, det bliver anderledes, siger 15-årige Filippa Gørtz Søberg Blond, der er en af de fem unge, der har taget udfordringen op.

Her ses den tremastede skonnert, Gulden Leeuw, der er et hollandsk træskib.

Det er Center for Samskabelse under Himmerland Boligforening, der sender de unge afsted i samarbejde med Aalborg Kommune, der finansierer opholdet for de unge. Centret deltager selv med en konsulent samt to mentorer, der til dagligt studerer psykologi på AAU. 

Forud for sejladsen har de unge deltaget i forskellige workshops arrangeret af boligforeningen. Og derudover har de haft maritim undervisning og været ombord på det aalborgensiske træskib LOA.

- De får en oplevelse for livet. Det er 14 dage hjemmefra væk fra mor, far og familien, siger Frank Rudolph, der er konsulent i Center for Samskabelse og med på turen fra Antwerpen. 

Tall Ships Races 2022

  • Det er sjette gang, Aalborg er vært for The Tall Ships Races. Byen har tidligere været vært i 1999, 2004, 2010, 2015 og 2019.
  • 40 af verdens smukkeste sejlskibe lægger til kaj i Aalborg fra 4. til 7. august.
  • Der er cirka 1500 besætningsmedlemmer med på skibene.
  • Aalborg Kommune har sendt 100 unge trainees med fra Antwerpen til Aalborg. Det er lykkedes med hjælp fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers fond, Den Danske Maritime Fond, Hempel Fonden og Dampskibsselskabet Norden A/S.
  • Aalborg forventer omkring 750.000 besøgende under The Tall Ships Races 2022.
  • I 2022 besøger The Tall Ships Races følgende byer: Esbjerg, Harlingen i Holland, Antwerpen i Belgien, inden de slutter i Aalborg.

Kilde: Aalborg Kommune

Væk fra de trygge rammer

De fem unge er netop blevet færdige med folkeskolen, og de har det til fælles, at de på den ene eller anden måde har haft udfordringer i skolen. Det kan for eksempel være ordblindhed, skoletræthed eller eksamensangst.

Derfor skal turen ombord på Gulden Leeuw være med til at gøre teenagerne mere selvstændige og derigennem give dem mere selvtillid. Filippa Gørtz Søberg Blond er spændt på de næste uger, for hun er ikke altid tryg i selskab med nye mennesker:

- Det bliver helt klart en udfordring at være sammen med andre mennesker i så lang tid. Jeg er et tryghedsmenneske og et familiemenneske, så det her med at være væk fra familien og de vante rammer, det bliver helt klart en udfordring, siger hun og fortsætter med et smil:

- Men jeg tager det i stiv arm, og så håber jeg, det går godt.

Se Tall Ships Races på TV2 Nord

TV2 Nord sender live fra Tall Ships Races i Aalborg

  • Torsdag 4. august
  • Fredag 5. august
  • Lørdag 6. august

Vi sender alle dage live fra havnen i Aalborg efter nyhedsudsendelsen klokken 19.30.

Lørdag sender TV2 Nord også live fra det spektakulære fyrværkerishow, der afslutter årets Tall Ships Races. Det kan ses klokken 23.15.

Du kan se med alle dagene på TV2 Nord Salto og tv2nord.dk.

Evnen til at samarbejde

Turen kommer til at byde på masser af læring i praksis, når der skal navigeres, fortøjes og sættes sejl. 

Samtidig bliver det også en tur, hvor de sociale kompetencer skal i spil i høj grad, for de unge får ikke meget privatliv på skibet, hvor de skal sove på sovesal med hele skibets besætning, hvilket indebærer tre køjer ovenover hinanden og med samme antal køjer på begge sider.

- De skal lære samarbejde med respekt for forskellighed. De skal lære at klare udfordringer, for vi har alle roller på skibet, der skal klares. Alle er en del af helheden, og det er en styrke fremover, at man kan samarbejde, siger Frank Rudolph.

I alt er der 31 trainees ombord på det hollandske skib på turen fra Antwerpen til Aalborg. Her er det 15-årige Filippa og 16-årige Mads.

For 16-årige Mads Juul Jensen fra Aalborg Øst bliver det en helt ny hverdag, der venter de næste par uger ombord på skonnerten:

- Derhjemme laver jeg ikke så meget andet end at skrue i min knallert, så det bliver helt anderledes. Jeg ved ikke så meget om, hvad vi skal lave, men vi kommer nok til at skulle tidligt op, og vi skal lave en masse andet, end vi gør derhjemme, siger han.

Han er bange for højder, og derfor er det særligt turen op i masterne, der kan blive en udfordring for ham på turen fra Antwerpen til Aalborg. Men han satser på at overkomme højdeskrækken:

- Jeg vil gerne blive bedre til at kunne klare højder og komme op høje steder, som for eksempel masten. Derudover tror jeg, det bliver udfordrende at skulle tidligt op. Det kommer nok også til at være en udfordring at skulle vænne sig til, at skibet gynger, siger han.

Sammentømret gruppe

De fem unge har siden marts deltaget i et forløb gennem Himmerlands Boligforening, som i første omgang skulle gøre dem klar til folkeskolens afgangsprøver. Herefter har de fået muligheden for at komme med som skibsgaster hen over sommeren.

Det betyder også, at de unge kender hinanden godt og kender hinandens udfordringer, og det tror 15-årige Filippa Gørtz Søberg Blond er en stor fordel:

- Jeg er sammen med en god gruppe mennesker, som kender mig rigtig godt. Det bliver lettere, fordi jeg har nogen, jeg kender, som kan støtte mig, når det bliver svært, siger hun.

Mest af alt glæder hun sig til de oplevelser, der venter de næste uger. Hun håber, at turen på skibet vil give hende styrker, hun kan bruge fremover:

- Jeg tror, det er en god mulighed for mig, fordi det er svært for mig at komme ud af de vante rammer, så det bliver en god mulighed, at jeg kan udforske en masse nye rammer og dermed blive mere udadvendt. 

Herunder kan du se, hvordan det så ud, da de store træskibe sejlede i parade væk fra havnen til Tall Ships Races 2019: 


Skal du til Aalborg? Frakørsel er spærret hele weekenden

Foto: Malthe Birger Jensen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

En ny stibro over motorvejen er ved at blive etableret. Det er en bro, som skal forbinde de to campusområder ved Tech College i Aalborg - og det får konsekvenser for trafikanterne denne weekend.

Monteringen af den nye bro betyder nemlig, at til- og frakørslen fra motorvejen ved Aalborg N er spærret frem til mandag morgen klokken 05.00.

Dertil kommer det, at tilkørslen ved Rørdalsvej og frakørslen ved Øster Uttrup Vej er spærret, da man skal montere de første dele af trædækket hen over weekenden.

- Det er en spektakulær operation at montere de to store betonbuer til den nye stibro, som desværre betyder, at vi også generer trafikanterne, mens broen skal sættes op, siger Lotte Braad Sander, projektleder i Vejdirektoratet.

Vejdirektoratet beklager de gener, arbejdet medfører.

Sådan så det ud, da den gamle bro blev fjernet.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Palle Birk Nielsen har levet efter rådet lige siden.

Palle Birk Nielsen var kort inden sin mors død på besøg hos hende.

Hun var meget syg med kræft i hjernen, men hun havde et klart øjeblik.

Og her gav hun sønnen et råd, der satte sig fast.

- Nu går du hjem og tager et langt bad og finder ud af, hvad du vil, og så giver du den fuld gas, sagde hun.

Se Drømmen om Le Mans herunder - artiklen fortsætter under videoen:

Jeg har en udløbsdato

52-årige Palle Birk Nielsen er til daglig underviser på Aalborg Handelsgymnasium, og han har i bogstavelig forstand levet efter sin mors råd lige siden.

For udover jobbet som underviser, er han for få år siden begyndt at køre gokart.

Og det er ikke bare en hobby.

Asger Radsted og Palle Birk Nielsen drømmer om at køre Le Mans om fem år.

Han har fundet ud af, hvad han vil, og det er at køre det legendariske racerløb Le Mans om fem år.

Og han giver den fuld gas for at nå målet, ligesom moren opfordrede ham til.

- Jeg er meget bevidst om, at jeg har en udløbsdato. Så jeg vil gerne leve mit liv fuldt ud, siger Palle Birk Nielsen.

Le Mans

Le Mans er et 24-timers racerløb i den franske by Le Mans.

Løbet er blevet afholdt siden 1923.

Der findes tre klasser i Le Mans, hvor der både er professionelle kørere og amatører.

Den mest succesfulde kører i Le Mans nogensinde er danske Tom Kristensen, der har vundet løbet ni gange

Træner dagligt

Palle Birk Nielsen knokler for at stille op til 24-timers-løbet sammen med sin noget yngre makker - den 20-årige gokartkører Asger Radsted.

Og han gør, hvad han kan, for at alderen ikke sætter en stopper for drømmen.

- Jeg ved godt, at fysikken kommer til at spille ind, jo ældre, jeg bliver, men jeg har trænet hele mit liv og gør det stadig dagligt, så jeg sørger for at holde mig i fysisk rigtig god form, fortæller Palle Birk Nielsen.

Palle Birk Nielsen har smidt 25 kilo muskelmasse og væske for at blive hurtigere på banen. Foto: (Privatfoto)

Udover at træne og holde sig i god form arbejder Palle og Asger på nuværende tidspunkt på at skaffe sponsorer, da de forventer, at det vil koste dem 25-30 millioner kroner at realisere deres drøm.

Se 'Drømmen om Le Mans' længere oppe i artiklen eller på TV 2 Play.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

I aften skal de altså ikke komme rendende. Mændene.

Nej, fordi fredag aften var en "kun adgang for kvinder" aften i Volstrup Golfcenter.

En aften forbeholdt kvinder, der kan lide at svinge køllen. Dem er der immervæk nogle stykker af. Faktisk hele 6.767 kvinder i Nordjylland.

16 af dem samledes fredag aften til en golfturnering.

- Jeg tror egentlig, at folk bliver tiltrukket af, at der kun er kvinder, siger Lene Ugilt Hansen.

Arrangementet er da også en succes i Volstrup Golfcenter, hvor arrangementet afholdes hver måned.

Men selvom at tæt på 7.000 nordjyske kvinder spiller golf, er antallet for mænd væsentlig højere. I Nordjylland er hele 18.254 mænd vilde med køllesporten.


Foto: Thomas Hansen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

84 personer blev blitzet på knap fem timer.

Dan Smith Christensen har knoklet løs i det orange tøj langs landevejene i 20 år. Han er anlægsstruktør og har siden november sidste år arbejdet på at etablere en busholdeplads ved Fjellerad.

Undervejs har han oplevet, hvordan talrige bilister er kommet buldrende med al for høj fart på Hadsund Landevej.

- Det er skræmmende. Det jord eller sand, eller hvad der nu lige har været ude på vejen, det har vi jo fået i ansigtet, når folk er kørt forbi, siger Dan Smith Christensen.

Under arbejdet er fartgrænsen sat ned fra 80 til 50 kilometer i timen. Ifølge anlægsstruktøren ser mange bilister imidlertid stort på det, hvilket tal fra Nordjyllands Politi bakker op.

For politiet var mandag ude at afholde en fartkontrol på strækningen, der ikke er mere end et par hundrede meter lang. På knap fem timer blev 84 personer blitzet, fordi de havde trådt for hårdt på speederen. 10 af disse fik et klip i kørekortet, mens 13 endte med en betinget frakendelse af førerretten.

De mange lovovertrædelser forbavser Jess Falberg, der er leder af Trafiksektionen i Nordjyllands Politi.

-  Det er jo alt, alt for mange sager langs en vej, hvor folk skal gå og passe deres arbejde helt ud til vejen. Jeg tror, at den, der kørte hurtigst, kørte 90 kilometer i timen. Det er jo meget tæt på vanvidskørsel, siger han.

Se indslaget herover.

Kommer med opfordring

Dan Smith Christensen fortæller, at det sommetider kan være utrygt, og han oplever, at de fartglade bilister skaber farlige situationer.

Det er heller ikke første gang, at politiets kontrol viser, at bilisterne kører for stærkt. I december havde politiet også bødehæftet fremme. Her blev 70 personer taget i at køre for stærkt på selvsamme strækning, mens syv personer fik en betinget frakendelse af kørekortet.

Ifølge Jes Falberg er det langt fra alle steder, der er problemer med fartoverskridelser langs vejarbejde. Han opfordrer det arbejdende folk til at kontakte politiet, hvis de er utrygge. For så har politiet nemlig mulighed for at komme ud og lave en kontrol.

Arbejdet på Hadsund Landevej er ved at være løst for Dan Smith Christensen. Han håber dog fortsat, at de fartglade bilister ændrer adfærd.

- Sæt hastigheden ned, når der er vejarbejde. Følg skiltningen. Alt andet er for dumt, siger han.

I april 2014 blev loven om dobbelt bødetakst indført. Dermed blev det dobbelt så dyrt at køre for stærkt ved vejarbejde.


Ekspert reagerer på Røge-sagen: - Kommuner taler stadig ikke med børnene

Foto: (Privatfoto)

Nanna Røge og Michelle Røge.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Til trods for at lovgivningen er skærpet, så er der stadig problemer med kommunernes sagsbehandling i børnesager. Det fastslår en ekspert i kølvandet på dokumentaren "Ingen kære kommune", der netop er sendt på TV 2.

Det er en grundlæggende rettighed, og den er langt fra ny, men ifølge lektor i børneret Anne Mørk bliver den stadig ikke overholdt.

Retten til at blive hørt.

Hvis du sidder med alt for mange sager, så når du ikke at tage ud til den børnesamtale. Du når ikke at ringe tilbage, når barnet ringer.

Signe Færch, forkvinde for Dansk Socialrådgiverforening.

Børn skal høres, hvis en kommune modtager en underretning om, at de bliver vanrøgtet. Men kommuner undlader stadig ofte at tale med børnene, viser Ankestyrelsens praksisundersøgelser.

- Det er almindeligt kendt ud fra de undersøgelser, vi kan se fra praksis, at børn og unge ikke er blevet hørt i tilstrækkelig grad efter det, som følger af lovgivningen. Det har været meget tydeligt i lovgivningen, hvornår børn skal inddrages og høres, og det kan vi se, at de ikke er blevet, forklarer Anne Mørk, der er lektor i børneret ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet.

Lovændringer til trods mener lektor i børneret Anne Mørk stadig, at børn mangler at blive hørt.

En uhørt genganger

I dokumentaren "Ingen Kære Kommune", der netop er blevet sendt på TV2, fortæller Michelle Røge om sin barndom med stofmisbrugende og voldelige forældre i Hirtshals i 00’erne.

Hirtshals Kommune og siden Hjørring Kommune fik en lang række underretninger om, hvad der foregik i hjemmet. Men de fjernede ikke Michelle Røge og kommunen talte aldrig med Michelle Røge, selvom det også dengang var lovpligtigt.

Jeg kan godt være bekymret for, at det kan være svært at måle på, om de så rent faktisk bliver hørt i tilstrækkelig grad

Anne Mørk, lektor i børneret

I 2011 rystede Brønderslevsagen hele landet. To forældre med 10 sammenbragte børn blev dømt for mishandling, vanrøgt af børnene og i farens sag også voldtægt. Brønderslev Kommune blev kritiseret for at svigte børnene ved at være for langsomme til at gribe ind.

Sagen førte til, at Folketinget vedtog ”overgrebspakken” i 2013, der medførte en række ændringer i lovgivningen. Nu skal kommuner reagere på en underretning om børn indenfor 24 timer. Kommunerne har nu også pligt til at revurdere indsatsen, når der kommer nye underretninger.

- Man har i forhold til underretningsproblematikken rent faktisk gjort noget for at sikre, at man får handlet på de underretninger, der kommer ind, og at der bliver handlet hurtigt, siger Anne Mørk.

Kan de voksne høre mig?

Når børn som Michelle Røge stadig ikke bliver hørt i dag, så kan det skyldes, at sagsbehandlerne er for pressede, lyder det fra socialrådgivernes forkvinde. Der er nemlig ikke noget loft over, hvor mange sager en socialrådgiver må sidde med. Socialrådgiverforeningen anbefaler, at sagsbehandlerne maksimalt har 20-30 sager, men ifølge forkvinden er der sagsbehandlere, der har 45 sager på skrivebordet.

- Hvis du sidder med alt for mange sager, så når du ikke at tage ud til den børnesamtale. Du når ikke at ringe tilbage, når barnet ringer. Det er nogle ting, vi egentligt godt ved er virkeligt vigtige for barnet, siger Signe Færch, der er forkvinde for Dansk Socialrådgiverforening.

Tidligere var der helt faste rammer for, hvornår børn skulle høres. Med indførslen af Barnets lov i januar 2024 blev det lavet om til, at børn skal høres løbende. Det skal ikke længere ske på faste tidspunkter, og det foruroliger Anne Mørk.

- Jeg kan godt være bekymret for, at det kan være svært at måle på, om de så rent faktisk bliver hørt i tilstrækkelig grad, siger Anne Mørk.