LIGE NU:

Formand for nordjyske pelsdyravlere: - Jeg ser ikke muligheder for at få mink igen

Hos Nordjyllands Pelsdyravlerforening frygter man, at regeringens nye tiltag for minkavl betyder enden for branchen i Danmark.

På farmen i Snedsted havde Ole Bakke indtil for 14 dage siden 15.000 mink. De er alle blevet slået ned nu, da der blev fundet coronavirus blandt bestanden. Med den nye aftale, som et flertal i folketinget står bag, er det snart slut med mink på dansk jord.

- Jeg syntes, det er utroligt, at man skal lave lovene på bagkant af nogle ordrer, man ikke har haft fuld kontrol over, siger Ole Bakke, formand for Nordjyllands Pelsdyravlerforening. 

Regeringens nye tiltag

Ny aftale er endnu et søm i kisten

Regeringens nye tiltag på minkavlerområdet betyder blandt andet, at minkavlerne ikke må sende raske mink til udlandet, for så at kunne hente dem hjem igen som avlsdyr. Ifølge Ole Bakke kan det betyde enden på minkavl i Danmark.

- Det betyder, at branchen er lukket. Jeg ser ikke muligheden for at få mink igen i Danmark, siger han.

I regeringens aftale ligger også en tempobonus, der giver minkavlerne 30 kroner oven i skindets værdi, hvis de har slået hele deres besætning ned inden fredag. Minkavlere i de syv nedlukkede nordjyske kommuner kan se frem til yderligere 10 kroner i bonus, hvis de allerede har slået deres mink ned.

- Det kan lyde som et lille beløb, men det er en meget stor stigning, i forhold til hvad der var på bordet.  Slutresultatet er 420 millioner kroner, og det kommer derop, fordi minkavlerne har løftet et kæmpe ansvar for samfundet, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S). 

Den håndsrækning sikrer dog ikke erhvervet ifølge Ole Bakke.

- Der er ingenting, der kan redde os. Vi håber på en god erstatning, og at vi bliver betalt for vores inventar. Vi vil ikke have overpris. Vi vil bare have det, det er værd for os, siger han.

Lige nu arbejder folketingets politikere på en aftale om en kompensationsordning til de danske minkavlere. Selv om det er på denne tid af året, minkavlerne begynder at tjene deres penge, så haster det ikke for Ole Bakke.

- Vi vil hellere have, at det tager to dage længere, og den (red. kompensationsordningen) så er rigtig første gang, end de skynder sig igennem med den, og vi står med en masse spørgsmål.

For Ole Bakke selv er tiden som minkavler forbi. Hvad der nu skal ske med den farm, som han arvede af sin far, ved han ikke.

- Den skal gøres ren, og så håber jeg, at der kommer nogen og takserer den. Og så skal den vel bare pilles ned, siger han.

japanske kirsebærtræer bislev natur blomster blomstrer forår

play Nu blomstrer kirsebærtræerne i Bislev: Træerne er Peters hjertebarn

Flyspotter

play Flyspotteren Per så F-16-fly mellemlande: - Man skal have noget at prale af

Flemming Helsing, naturforvalter

play Nyt initiativ giver håb for dyrelivet i Hammer Bakker

170521 Hjørring Revyen

play Hjørring Revyen er tilbage efter ufrivillig pause: - Det er jo en forløsning

japanske kirsebærtræer bislev natur blomster blomstrer forår

play Nu blomstrer kirsebærtræerne i Bislev: Træerne er Peters hjertebarn

Flyspotter

play Flyspotteren Per så F-16-fly mellemlande: - Man skal have noget at prale af

Flemming Helsing, naturforvalter

play Nyt initiativ giver håb for dyrelivet i Hammer Bakker

Til forsiden

Til forsiden