LIGE NU:

Gravhøje skændet af ulovlig bilkørsel: - Det er ballademagere der gør sådan noget her

Groft hærværk på fredede gravhøje er blevet meldt til politiet.

TV2 Nord kunne tirsdag fortælle, at flere gravhøje i Vandet, Tvorup og Nystrup Plantager i Nationalpark Thy henover sommeren er blevet udsat for hærværk.

En eller flere ukendte gerningsmænd har i biler - efter alt at dømme firhjulstrækkere - kørt op og ned af de fredede gravhøje med store og brede kørespor til følge.

- Vi bruger rigtig meget tid på at pleje og passe de her gravhøje som vi jo skal - og at der så er andre, der slet ikke har resket for den slags, synes jeg er brand ærgerligt, lyder det fra Ditte Svendsen, der er skovridder i Nationalpark Thy, ansat ved Naturstyrelsen.

 
 
Foto: Thomas Gaardsmand

- Det er fuldstændig utilgiveligt

Hvem gerningsmanden - eller gerningsmændene - er, vides ikke, men flere borgere har henover sommeren set to firhjulstrækkere køre ulovligt rundt i nationalparken. Potente firhjulstrækkere som dem, der i årevis har deltaget ved Beach Tour på Løkken Strand - et arrangement hvor firhjulstrækkere ganske lovligt kører rundt i det svære terræn på kysten.

Finn Nørlem er arrangør af Beach Tour og han kalder hærværket i Nationalpark Thy utilgiveligt.

- Det er fuldstændig utilgiveligt, for de ved godt, dem der har gjort det, at det er smadder ulovligt, lyder det fra Finn Nørlem der samtidig afviser, at det kan være deltagere fra Beach Tour, der har skiftet Løkken Strand ud med plantagerne i Nationalparken.

- Sådan nogle mennesker, der gør den her slags, de er ikke interesserede i at køre med andre, der opfører sig ordentligt. Det er ballademagere, der gør sådan noget her.

quote Det er fuldstændig utilgiveligt, for de ved godt, dem der har gjort det, at det er smadder ulovligt

Finn Nørlem, arrangør, Beach Tour

Giv tip til politiet

Hærværket på gravhøjene i Nationalpark Thy er politianmeldt og skovridder Ditte Svendsen opfordrer alle, der måtte vide noget om sagen til at fortælle politiet om det. Derudover har Naturstyrelsen øget opsynet i nationalparken.

Ditte Svendsen fortæller, at der i den gravhøj i Vandet Plantage, der er blevet udsat for hærværk, efter alt at dømme hviler en højtstående person fra bronzealderen. Om hans eller hendes gravkammer har taget skade i forbindelse med den ulovlige og ødelæggende kørsel, ved man ikke. Det skal der fagfolk til at undersøge.

 
 
Foto: Thomas Gaardsmand