Makkerpar eksperimenterer med håndlavede øl
Specialøl er populære, og der skal hele tiden nye smagsvarianter til. I Sydthy eksperimenteres der med fyr og havtorn.
Listen over nye danske øl bliver år for år længere og længere. I 2015 kom der 65 nye nordjyske øl på listen. En af dem står Ølleriet Håndgjow bag.
På hjemmesiden beerticker.dk kan øl-entusiaster skabe sig et overblik over de mange nye øl, der hvert år kommer på markedet.
Listen bliver år for år bare længere og længere, og i 2015 kom der hele 65 nye nordyske øl på. En af dem kommer fra mikrobryggeriet Ølleriet Håndgjow. De hører hjemme i Sydthy, og barlser med endnu en bryg, der kan komme på 2016-listen.
Ingredienserne i øllen er - udover malt og humle - havtorn og fyrenåle.
- Jeg synes, den giver en dejlig syrlighed til øllen, siger Niels Kolind, der er den ene del af makkerparret Kolding og Graversen.
Det skal stadig være sådan at det er sjovt og en hobby for os. Jeg har ikke volumensyge
- Jeg har en forventning om, at den øl, der kommer ud af det her, har en noget mere citruspræget duft end den ville have uden fyrenålene, vurderer Claus Graversen videre.
De to venner begyndte at brygge øl sammen for mere end 10 år siden - i 2003.
- Så indtog vi jo jeres køkken. Så blev det til bryggerset, så hestestalden. Alt imens det blev til et formelt bryggeri også, fortæller Claus Graversen.
Dengang vennerne startede var resultatet mest til eget forbrug, men nu produceres der langt mere, end de to thyboer selv kan konsumere. Men med en lille håndfuld forhandlere og salg fra døren er der ingne problemer med at komme af med øllet.
- Det skal ikke være større, end det er. Det skal stadig være sådan at det er sjovt og en hobby for os. Jeg har ikke volumensyge, fortæller Niels Kolding.
Der bliver dog eksperimenteret og udviklet nye ølvarianter og de fleste af Ølleriet Håndgjow's øl er med krydderurter som Niels Kolding plukker lige udenfor døren. Som eksempel er både fyrenåle og havtorn plukket i den thyske natur.