Patienter kan oplæres i blodfortyndende behandling i Thisted

Patienter kan fremover blive oplært i selv at varetage deres blodfortyndende behandling i Thisted – og slipper dermed for at tage turen til Aalborg. Arkivfoto Foto: Henrik Schiøth

Patienter kan fremover blive oplært i selv at varetage deres blodfortyndende behandling i Thisted – og slipper dermed for at tage turen til Aalborg.

Patienter, der er i længerevarende behandling med blodfortyndende medicin til forebyggelse af blodpropper, tilbydes at blive oplært i selv at måle og justere deres behandling.

Denne oplæring har indtil nu foregået i Trombosecenteret på Aalborg Universitetshospital i Aalborg, men fremover kan patienter i Thisted og omegn også få denne oplæring på hospitalet i Thisted.

- En sygeplejerske i Hjertemedicinsk Ambulatorium i Thisted er blevet uddannet til at kunne oplære patienter i selv at måle og justere den blodfortyndende behandling, fortæller Connie Elbeck van der Kooij, der er afsnitsledende sygeplejerske i Akut sengeafsnit og Hjertemedicinsk Ambulatorium i Thisted.

På den måde slipper patienter, som bor i Thisted-området, for at køre til Aalborg for at få denne oplæring, der strækker sig over ca. 8 uger. Der vil også fremover være mulighed for, at patienterne kan få udleveret udstyr, der kræves til varetagelsen af behandlingen i Thisted.

Om blodfortyndende behandling

• Blodfortyndende behandling kræver jævnlig blodprøvekontrol af såkaldte INR-værdier, der beskriver blodets evne til at størkne.

• Kontrollerne kan foregå hos egen læge, på hospitalet eller ved selvstyring derhjemme.

• Hvis patienten selv skal styre sin behandling, skal man gennemgå et uddannelsesforløb, hvor man lærer at tage en blodprøve i fingeren, som måler INR. Ud fra den målte INR-værdi skal patienten selv dosere den blodfortyndende medicin.

• Patienten indrapporterer løbende INR-værdien via internettet til Trombosecenteret, som følger op på de indrapporterede oplysninger.

• Der er tæt kontakt med sygeplejersker i Trombosecenteret via computer eller telefon.

Se mere

- Vi har i forvejen et rigtig godt samarbejde med Kardiologisk Afdeling i Aalborg vedrørende de hjertepatienter, vi har i ambulatoriet i Thisted, så vi er glade for at få endnu et godt samarbejde op at stå – og ikke mindst er vi glade for at have fået denne opgave i Thisted; det er med til at fastholde og rekruttere personale, at vi får nye spændende opgaver, siger Connie Elbeck van der Kooij.

Læs også Succes med håndoperationer i Frederikshavn: Patienter kommer hurtigt under kniven

Én enhed på tværs af matrikler

Sygeplejersken, der varetager oplæring af patienter i blodfortyndende behandling i Thisted, arbejder tæt sammen med personalet i Trombosecenteret i Aalborg, hvor det faglige ansvar også ligger. Som patient kan man således opleve at være i kontakt med både personalet i Thisted og Aalborg:

- Meget af den kontakt, som patienter i selvstyret blodfortyndende behandling har med Trombosecenteret, foregår digitalt via computeren eller over telefonen. Da vi i Thisted er en del af Trombosecenteret på dette område, hjælper vi hinanden ved ferier og sygdom, så patienterne kan blive mødt af personale fra begge matrikler, siger Connie Elbeck van der Kooij.

Læs også Thisted Sygehus virker som en magnet på nye læger

 

Forsiden lige nu