Plasticbekæmperne fra STRANDET får distriktspris
STRANDET vinder Landdistriktsprisen 2019 for deres arbejde med indsamling og bearbejdning af plast ved strande.
Hyldest til virksomhed fra Nr. Vorupør for deres arbejde med plast på de danske kyster.
Virksomheden STRANDET hjælper lokalt i forhold til et globalt problem. Det sker i samarbejde med lokale aktører, og STRANDET rækker ud til mange grupper som for eksempel skoleklasser, der bliver inviteret med på stranden for at skabe øget miljøbevidsthed hos fremtidens generationer.
STRANDET indsamler havplast langs vestkysten, og samtidig arbejder man på at give strandet havplast ny værdi. Gennem vidensdeling, test og innovativ produktudvikling vil virksomheden vise, at plast ikke hører til i naturen, men er en ressource der kan og skal genanvendes.
- STRANDET er et mønstereksempel på, hvordan det lokale erhvervsliv kan bidrage til gavn for både miljøet og lokalsamfundet. STRANDET arbejder med én af tidens store udfordringer og er med til at uddanne de fremtidige generationer. De fortjener i den grad vores hyldest, siger erhvervsminister Simon Kollerup.
- Det var et meget stærkt felt af indstillinger til Landdistriktsprisen i år, hvilket vidner om, at der bliver gjort rigtig meget i landdistrikterne for at styrke den lokale udvikling. I dommerpanelet var vi dog slet ikke i tvivl om, at landdistriktsprisen i år skulle gå til virksomheden STRANDET, der udmærker sig ved at beskæftige sig med et emne, nemlig miljøet, der både har betydning lokalt, nationalt og globalt. STRANDET har formået at skabe udvikling og samarbejde på tværs i deres lokalsamfund. Blandt andet ved at invitere skolebørn og andre til at passe på det lokale miljø på stranden, begrunder formand for dommerpanelet Finn Jorsal.
Prisen blev modtaget af Julie Müller, som er stifter og ejer af virksomheden STRANDET. Med til prisen følger en check på 15.000 kr. til virksomhedens fortsatte arbejde med miljøet og til fortsat samarbejde med de lokale aktører.
- Vi er naturligvis glade og stolte over anerkendelsen, som er med til at sætte fokus på vores arbejde. Vi arbejder jo hårdt i det daglige både med plasticforbrug i store virksomheder, festivaler og lignende på et højt fagligt niveau og i det praktiske med skoleklasser, der indsamler plasticaffald på strandene i Thy og laver mobilcovers, surffinner og andet ud af strandplastic. På den måde ser alle, at det er problem for alle, hvis vi ikke skærer ned på plastikforbrug - og finder på nye og flere måder at genbruge plastic på, siger Julie Müller.
Blandt de i alt 39 kandidater til prisen gik andenpladsen gik til Røsnæs Udvikling- og Beboerforening, der blev indstillet for at vise en enestående og vedholdende evne til at samarbejde om lokal udvikling.
Tredjepladsen gik til Geopark Det Sydfynske Øhav, som på tværs af aktører skaber projekter, der kommer borgere, turister og erhverv til gode.