’Ven af familien’ forgreb sig på Ole: Terapi fik ham ud af årelangt misbrug
Foto: Privatfoto
Rædslerne startede, da Ole Basballe Jensen var 11 år.
Ole Basballe Jensen er i dag 61 år. Hans liv har langt fra været nogen dans på roser. "Et skyggebarn, det var hvad, han ifølge ham selv var, da han voksede op i Hanstholm i Thisted Kommune.
Oles søster var alvorligt syg og døde, da Ole skulle til at i syvende klasse. Forløbet havde taget særdeles hårdt på Hanstholm-knægtens forældre, og før og efter søsterens død var Ole derfor overladt meget til sig selv.
Lift blev starten på det hele
Allerede før de spæde teenageår var Ole kendt af politiet for at lave lidt drengestreger. En kontant og hårdfør far gav den dengang 11-årige Ole husarrest hos bedsteforældrene i Thisted.
I ren og skær protest valgte han at drage tilbage mod Hanstholm, og her blev han samlet op af en mand, der senere hen skulle vise sig at blive en såkaldt ven af familien.
Hvad Oles forældre ikke vidste var, at manden igennem seks år misbrugte deres søn seksuelt.
Det hele startede, da Ole Basballe Jensen blev samlet op i bil af manden, som ved første øjekast virkede rar og betænksom.
- Han behandlede mig som om, jeg var en lille voksen. Han købte cigaretter og alkohol til mig i en købmandsforretning, og da han havde fået opbygget en relation til mig, så talte han om, at vi skulle lege sammen, siger Ole Basballe Jensen.
I dag ved han, at han var udsat for såkaldt grooming.
Hvad er Grooming
Grooming beskriver en proces, hvor en krænker opbygger en relation til et barn med henblik på at få barnet til (tilsyneladende frivilligt) at indgå i aktiviteter, der skal tilfredsstille krænkeren. Begrebet anvendes altså om en seksuel krænkers manipulation af et barn. Grooming er en avanceret manipulationsproces, og det kan have alvorlige konsekvenser for det barn og den familie, der er udsat.
Kilde: Red Barnet
- Jeg kan huske, at jeg var bange og utryg, men til sidst gik jeg med til, at vi fandt et diskret sted, hvor jeg så skulle tilfredsstille ham med hånden.
Manden havde tilmed lokket med, at han ville give Ole 500 kroner.
Flytter ind hos groomer
Senere mødte Ole Basballe Jensen manden ved en tilfældighed, og herefter fandt de seksuelle overgreb regelmæssigt sted. Ole blev sendt på kostskole, og her tilbød manden at hente ham hjem i weekenderne.
Senere endte det sågar med, at Ole flyttede ind hos ham i Hanstholm og begyndte at arbejde i hans firma som arbejdsdreng.
Her arbejdede teenageren, indtil han var 17 år. I mellemtiden havde Ole fået to lillebrødre. Det var først, da Ole frygtede, at en af brødrene var ved at komme i kløerne på groomeren, at han åbnede op og fortalte sine forældre om hele forløbet.
- Lige i øjeblikket havde jeg lyst til at slå ham ihjel, men jeg valgte i stedet at lægge alle kort på bordet over for mine forældre, fortæller han.
Både Oles far og mor havde opbygget et venskab til manden, der havde forgrebet sig på Ole gennem mange år.
Men fra den dag blev kontakten fuldstændig cuttet.
Årelangt misbrug
Efterfølgende ventede et årelangt misbrug imidlertid. Alkoholen gav ro i kroppen og sendte de depressive tanker mere på afstand. Tanker som 'jeg dur ikke til noget', 'jeg er væmmelig og uduelig'.
Vendepunktet blev, da han kom i terapi hos Kvisten i Thisted. Kvisten er en landsdækkende social organisation, der behandler voksne, der har været udsat for seksuelle overgreb i deres barndom eller ungdom.
Her genfandt han efter flere år troen på sig selv og begyndte pludselig at stå ved, hvem han var.
I dag er Ole Basballe Jensen førtidspensionist. Han ønsker at fortælle sin historie for at hjælpe andre.
- Det hjalp, at jeg fandt ud af, at jeg ikke var den eneste i verden, som havde været udsat for sådan noget her. Så jeg kan kun på det kraftigste anbefale, at man søger hjælp.
Førtidspensionisten er nu ædru på 10. år og er på frivillig basis erfaringskonsulent hos Kvisten. Hver anden uge har han i Kvisten-regi sammen med en anden lavet et samtalerum i Plantagehuset i Thisted. Tilbuddet er både henvendt til mænd og kvinder, der har oplevet seksuelt misbrug.
Det er et sted hvor man kan dele, hvad end man har af problematikker. Og livet er da stadigvæk heller ikke snorlige for Ole Basballe Jensen.
- Jeg kan stadigvæk få det dårligt, men jeg kan bedre håndtere det nu, fordi jeg har fået nogle redskaber, der kan hjælpe mig, så jeg har det helt klart meget bedre end tidligere.
Der findes lignende tilbud som det i Thisted flere andre steder i landet.