27-årig skrev manifest og fortalte om masseskyderi i videoer, viser anklageskrift

Ifølge politiets efterforskning havde en mand fra Hobro planer om masseskyderi og var på vej mod at gøre det.

Den 27-årige mand, som tirsdag er tiltalt for at planlægge og forberede skyderier på en eller flere skoler i Nord- og Østjylland, gik tilsyneladende systematisk til værks.

Manden anskaffede sig skydevåben, som han havde fået våbentilladelse til at have, viser anklageskriftet, som TV2 Nord har fået aktindsigt i.

Desuden skulle manden ifølge politiets oplysninger fra 2015 til 2019 have skrevet et manifest, hvor han beskrev sit ønske om at udføre et masseskyderi, og hvordan han planlagde at gøre det. Det gjorde han også på flere videooptagelser, som han lavede frem til april 2020, lyder det.

Søgte oplysninger

Ifølge anklageskriftet planlagde den 27-årige fra 2015 til 16. december 2020 at dræbe flere personer ved et eller flere skyderier på en eller flere forskellige skoler og uddannelsesinstitutioner samt en børnehave i Nord- og Østjylland.

Til det anskaffede han sig ifølge oplysningerne i 2015 og 2017 en pistol af mærket Colt kaliber 22 og en 9 mm-pistol af mærket Glock.

Dem opbevarede han i sin lejlighed i Hobro sammen med magasiner, skarp ammunition og en kniv med en bladlængde på 18 centimeter. Det hele blev beslaglagt af politiet sidste sommer.

Som et led i forberedelserne skal den 27-årige blandt andet i foråret 2020 have foretaget talrige søgninger på nettet. Her har han ifølge politiet indhentet oplysninger om institutionerne, såsom ringetider, elevtal og undervisningsskemaer.

Bil og beklædning

Anklageskriftet viser også, at manden skal have anskaffet sig en bil, som skulle bruges til de planlagte masseskyderier.

Ved en senere ransagning af mandens lejlighed blev der beslaglagt, hvad politiet kalder "taktisk beklædning". Blandt andet en vest med flere forlommer, et nylonbælte, støvler og handsker.

Udover det fandt politiet også flere magasinbælter, en patronpose, et pistolhylster og to elefanthuer.

- Det er anklagemyndighedens opfattelse, at det er personlige årsager, der har drevet den pågældende. Der er ikke noget, der tyder på, at han har handlet sammen med andre, siger specialanklager ved Nordjyllands politi, Kim Kristensen.

Skal for retten i januar

Manden blev anholdt for et år siden og har siden april været varetægtsfængslet i surrogat på en psykiatrisk afdeling.

Sagen begynder 17. januar næste år som nævningesag ved Retten i Aalborg. Indtil der er afsagt dom, bliver manden på den psykiatriske afdeling, hvor han har siddet siden april.

Politiet forhindrede skoleskyderierne med anholdelsen sidste år, siger politiets specialanklager her i videoen: 


Plan om skoleskyderier

180123 Emil Stenbygaard, anklager, skoleskydersagen

Anklager i skoleskydersag er meget overrasket over frifindelse

100123 Claus Bonnez, forsvarsadvokat

Forsvarer i masseskyderi-sag: - Der kommer også en diskussion om et erstatningskrav nu

160123 Vestre Landsret i Aalborg, landsretten

play Nu er den endelig dom faldet i spektakulær retssag: 28-årig er blevet idømt en behandlingsdom

160123 Vestre Landsret i Aalborg, landsretten

play Landsretten omstøder byrettens dom: 28-årig er frikendt for at ville udføre masseskyderier

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland