Voldsom mosebrand: Indsatsen virker, men slukningen vil tage lang tid endnu

Det går den rigtig vej med slukningen af den store mosebrand ved Dokkedal tæt på Tofte Skov og Lille Vildmose - men der kan gå lang tid endnu, før brandfolkene er helt færdige.

På andet døgn bliver der arbejdet intenst med slukningsarbejdet på et stort markområde ved Dokkedal, som onsdag eftermiddag brød i brand og siden udviklede sig til en decideret mosebrand, som ligger og ulmer i jordlagene.

Men det seneste døgns indsats med at begrænse brandens spredning under jorden, så den ikke bredte sig til Lille Vildmose og Tofte Skov, der ligger tæt på, har båret frugt. Det fortæller indsatsleder Lars Bjørndal fra Nordjyllands Beredskab fredag morgen. 

- Status er, at nattens indsats har gjort, at branden har fået et mindre omfang under jorden. Det er glædeligt. Og noget tyder på, at vi er ved at have fat i et værktøj, der kan slukke branden dybt nede i jordlagene, siger Lars Bjørndal.

En længerevarende opgave

Torsdag blev der etableret en fast vandforsyning fra Kattegat, og siden har 50 brandmænd fra hele Nordjylland og Thisted knoklet for at køle og begrænse branden. Et af de værktøjer, der har vist sig mest effektivt, har været etableringen af nogle store rør i jorden, hvorfra vandet blandet med lidt skumvæske, kan spules ned i mosejorden, forklarer indsatslederen.

- Vi overvåger hele tiden arbejdet med billeder fra termiske kameraer, som vi har sat på droner. Med dem kan vi måle temperaturen i jorden, og om den indsats, vi laver, virker. Og når vi aflæser de billeder, ser det ud, som om det virker. Men vi er spændte på, om det holder, og om vi er kommet helt ned i bunden af det tre meter dybe moselag, siger Lars Bjørndal fra Nordjyllands Beredskab.

Han tør ikke give noget bud på, hvornår mosebranden er helt slukket. 

- Det er stadig en længerevarende opgave, vi har foran os. Der er stadig lang vej fra yderkanten af det område, vi går og slukker på nu, og ind til midten. Så det er uvist, hvornår vi er færdige, siger Lars Bjørndal.

Brandarealet er blevet mindre

Branden har berørt et areal på i alt cirka 40-50 hektar. Præcis hvor stort et areal, der stadig brænder under jorden, ved indsatslederen ikke - kun, at det er blevet mindre i løbet af natten.

- Nogle steder vil jeg tro, at temperaturen i jorden stadig er på de her 400-500 grader, men generelt set er den faldet, og vi kan se, at nogle af de områder, der før var brandvarme, er blevet helt kolde igen, lyder den opmuntrende melding fra beredskabets kommandocentral ved Dokkedal.

De mellem 40 og 50 brandfolk, der konstant er i aktion, arbejder i skift à 12 timer. Fredag morgen forlyder det, at Beredeskabsstyrelsen i Sydjylland sender 20 mand til Nordjylland for at hjælpe med slukningsarbejdet.


Seneste nyt

fra Nordjylland