LIGE NU:

30 grader mandag - men tirsdag kan skybrud ramme dele af Danmark

Mandag bliver sidste dag med meget varmt sommervejr, inden kraftige regn- og tordenbyger kan ramme Danmark tirsdag.

Mandag bliver den 13. sommerdag i træk, og formentlig vil temperaturen for niende gang i august nå 30 grader.

Det er fortsat meget varm sommerluft, der befinder sig over Danmark, og mandag morgen er temperaturen mange steder allerede over 20 grader.

Vejret skifter tirsdag - men det forbliver varmt.
Vejret skifter tirsdag - men det forbliver varmt.
Foto: Grafik / TV 2 VEJRET

Herefter stiger temperaturen blot yderligere, og midt på eftermiddagen kan vi for tredje dag i træk opleve 30 grader. Både lørdag og søndag nåede temperaturen 31,0 grader, og det er ikke utænkeligt, at vi kan nærme os samme niveau mandag.

Varmest får man det i den nordvestlige del af Jylland samt i Odsherred på Sjælland, hvor sydøstenvinden er blevet varmet op på vej over land. Langs kyster, der vender mod sydøst, når temperaturen op mellem 23 og 25 grader som det højeste.

Usikkert hvor bygerne vil ramme

Efter snart to uger med stabilt vejr og meget høje temperaturer kommer sommervarmen for første gang under angreb af koldere luft tirsdag.

I takt med at den køligere luftmasse fra vest strømmer ind over Danmark, dannes der på grænsen mellem de to forskellige luftmasser kraftige regn- og tordenbyger.

Selvom der blot er ét døgn til, er der stadig relativt stor usikkerhed om, hvor i landet bygerne vil ramme, og hvor de vil blive mest intense.

Som situationen ser ud mandag morgen, vil der i tirsdagens løb dannes byger over den sydvestlige del af Jylland - samt over Fyn, som kan blive kraftige og være med torden.

Derudover kan der i eftermiddagstimerne også blive dannet kraftige tordenbyger over Sjælland, hvor der fortsat vil kunne være byger ud på aftentimerne.

Desuden viser nogle prognosemodeller også, at der kan komme kraftige byger i den centrale og nordøstlige del af Jylland.

Luften over Danmark er så varm og fugtig, at de optimale betingelser for skybrud er tilstede. Ved et skybrud forstås det, at der falder mere end 15 millimeter regn på en halv time. Det er absolut en mulighed tirsdag, og måske kan der også falde endnu mere på samme tid.

Bygerne vil derudover også være med torden, og da de generelt vil bevæge sig langsomt, kan der falde store mængder regn over de samme områder.

Det er dog vigtigt at understrege, at der ikke vil være tale om et landsdækkende uvejr tirsdag. Derfor kan man mange steder i landet gå helt tørskoet gennem tirsdagen, der kan byde på temperaturer op til 28 grader i de østlige egne, mens andre bliver ramt af én eller flere kraftige byger.