Foto: Ed Jones (Ritzau/Scanpix)

Aalborg-spiller er hovedperson i VM-kaos efter positiv dopingprøve

Aalborg Triton-spilleren Kate Foo Kune fra Mauritius var ved en fejl med i VM-lodtrækningen. Derfor blev der foretaget en ny lodtrækning fire dage senere.

I samarbejde med tv2.dk

En igangværende dopingsag er skyld i, at det internationale badmintonforbund (BWF) fredag valgte at foretage en ny VM-lodtrækning i damesingle med samtlige 48 spillere.

Oprindeligt var udmeldingen fra BWF, at "de havde opdaget, at en spiller fejlagtigt var placeret på deltagerlisten i damesingle," hvorfor hun var erstattet, og en ny lodtrækning blev foretaget. Yderligere forklaring gav forbundet ikke.

Nu har sagen taget en ny drejning, og TV 2 SPORT kan således afsløre, at BWF selv har begået en stor fejl. Verdens nummer 89, Kate Foo Kune fra Mauritius, der blev fjernet fra lodtrækningen, har nemlig været suspenderet fra al badminton siden juli på grund af en igangværende dopingsag.

Dermed har BWF oprindeligt foretaget en lodtrækning med en spiller, som forbundet selv har suspenderet.

Spiller til dagligt i Aalborg Triton

Det internationale badmintonforbund har endnu ikke meldt noget ud til offentligheden om den positive dopingprøve, der blev taget under de afrikanske mesterskaber i april. Ifølge TV 2 SPORTs oplysninger skulle Mauritius' Kate Foo Kune selv have fået nyheden i sidste måned, hvorefter hun altså blev suspenderet af BWF.

Kate Foo Kune er et kendt ansigt i det danske badmintonmiljø. I øjeblikket er hun tilknyttet den nordjyske klub Aalborg Triton, hvor hun også var en del af førsteholdet i 1. division sidste år. Ligeledes har hun været tilknyttet træningen ved Badminton Europes udviklingscenter i Holbæk.

alborg Tritons cheftræner, Søren Hermansen, er bekendt med sagen. Han slår fast, at en eventuel dopingkarantæne vil sætte en stopper for samarbejdet med Kate Foo Kune.

- Vi har kun gode erfaringer med Kate, og vi tror på hendes uskyld, men vi kan selvfølgelig ikke acceptere og forsvare det, hvis hun bliver dømt for brug af doping. I så fald vil hun heller ikke være lovlig at bruge i kampene, og så stopper vores samarbejde, siger cheftræneren.

Den mauritiske damesingle har også deltaget ved flere verdensmesterskaber og det seneste OL i 2016. Hun stod til en VM-plads i kraft af sin placering som bedste afrikanske spiller på verdensranglisten.

'Hun har aldrig taget steroider'

Ifølge mediet lexpress.mu var det spor af steroider, der resulterede i en positiv dopingprøve.

TV 2 SPORT har forsøgt at få en kommentar fra Kate Foo Kune, men hun ønsker ikke at udtale sig i sagen, da næste skridt formentlig bliver en høring. Her vil hun i så fald skulle give sin egen forklaring af sagen til BWF, inden de beslutter sig for, om hun skal straffes.

Ifølge flere kilder tæt på Kate Foo Kune har både A- og B-prøven vist sig at være positiv.

Over for lexpress.mu udtaler hendes mor, Cathy Foo Kune, at sagen har ramt familien som en bombe.

- Jeg er sikker på, hun aldrig har taget steroider. Som topatlet ved hun, at hun kan blive testet på alle tidspunkter, uden det er annonceret, siger Cathy Foo Kune.

Heller ikke BWF er på nuværende tidspunkt vendt tilbage på TV 2 SPORTs henvendelse.