Blev syg efter voldsom episode i Mellemamerika – eksperter kritiserer manglende hjælp
Foto: Foto: Foto: Jakob Bak Vester / TV 2
Per Thrysø i sit hjem i Frederikshavn. Foto: Jakob Bak Vester / TV 2
En borgerkrig i Mellemamerika og et amputeret ben sendte frederikshavneren, Per Thrysø på førtidspension.
- Det, der sker her og nu, startede for 28 år siden. Men det, der udløser det, det sker nu.
Sådan lyder ordene fra den 57-årige førtidspensionist Per Thrysø. Han er diagnosticeret med angstlidelsen PTSD, eller posttraumatisk belastningsreaktion. Men trods diagnosen gik der to et halvt år, før han kom i behandling.
Eksperter kritiserer den manglende indsats overfor angstramte danskere i job som Per Thrysø.
For at forstå, hvordan Per Thrysø er endt på førtidspension i en alder af 57 år, skal man 28 år tilbage.
Året er 1990. Per Thrysø er i Nicaragua i sit virke som montør. Efter at have opholdt sig i landet i 10 dage udbryder der borgerkrig. Han får at vide, at han omgående skal ud af landet. Men flugten ud af Nicaragua er ikke lige ud ad landevejen.
- Da vi begynder at nærme os Managua, kan jeg se, at der er brændende biler og brændende dæk på vejene, fortæller han.
Den danske montør skal ind til lufthavnen i hovedstaden for at flyve tilbage til Danmark. Men undervejs på køreturen bliver bilen med danskeren stoppet flere gange, mens skududvekslinger lyder rundt om bilen.
Per Thrysø får at vide af sin chauffør, at hvis nogle begynder at forsøge at få ham ud af bilen, skal han holde fast i noget, så han kan forblive i køretøjet.
- De tør ikke skyde os, hvis vi bliver inde i bilen, fordi så vil der være skudhuller og blod derinde, siger Per Thrysø, der må stoppe med at fortælle videre, da han den dag i dag stadig er berørt af situationen.
Amputeret ben
Efter hjemkomsten fra Nicaragua vender han tilbage til sin hverdag og får aldrig bearbejdet det, han oplevede i Mellemamerika.
Det skal mange år efter vise sig at være skyld i, at Per Thrysø er blandt de 1100, der ifølge Sundhedsstyrelsen hvert år bliver tildelt førtidspension på grund af angst.
I 2012 kommer Per Thrysø ud for en færdselsulykke, hvor han bliver kørt ned på motorcykel af en bil. Det ender med, at han får amputeret sit højre ben. Men heller ikke denne gang får han bearbejdet sin oplevelse.
- Det går i en lind strøm med at komme videre. Livet skal gå videre.
15 måneder efter ulykken får den 57-årige frederikshavner et administrativt job i Dubai. Her begynder tingene at ramle sammen for ham.
- Jeg kan ikke lave de mest simple opgaver på arbejdet.
Tankerne fra fortiden om borgerkrigen i Nicaragua og om motorcykelulykken begynder at sætte sig fast i hovedet på ham. Traumer, han aldrig har fået bearbejdet.
Voldsom trykken for brystet og rysten på hænderne er blot nogle af de symptomer, Per Thrysø oplever.
Koster samfundet milliarder
Den 57-årige nordjyde får flere angstanfald og bliver derfor sygemeldt fra sit arbejde. Senere får han stillet diagnosen PTSD, men der skal gå to et halvt år, før Per Thrysø kommer i behandling.
I mellemtiden bliver han i 2017 tildelt førtidspension af Frederikshavn Kommune, da han er ude af stand til at varetage et arbejde på grund af sin lidelse.
Netop angst er hvert år den sygdom, der sender flest danskere på førtidspension.
Ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen koster angst samfundet 8,6 milliarder kroner årligt i tabt produktion. Lægger man udgifterne til behandling koster angst Danmark næsten 10 milliarder kroner hvert år.
Behandler ikke i tide
Spørger man seniorforsker ved arbejdsmedicinsk institut på Bispebjerg Hospital Bo Netterstrøm, er man i Danmark for dårlig til at behandle angstramte i tide.
- Alt forskning viser, at sætter man ordentligt ind med ordentlig behandling, så kan man stort set få alle i arbejde igen, men de her mennesker, der er havnet på førtidspension, har ikke fået sådan en behandling, siger han til TV 2.
Den holdning deler man hos landsforeningen for psykisk sundhed, Sind, som ikke mener, at danskere med angst bliver taget alvorligt af systemet.
- Det er et menneskeligt problem, at vi har en gruppe borgere, som vi godt kunne have hjulpet, men som vi ikke får hjulpet, fordi vi kommer for sent i gang, og det er en menneskelig katastrofe, lyder det fra landsformand Knud Kristensen.
Folketingets Beskæftigelsesudvalg sidder netop nu og evaluerer førtidspensionsreformen. Ifølge Radikale Venstre skal problemet med angstramte danskere på førtidspension højt på dagsordenen.
- Vi har en tendens til at sætte ind, når vi ved, hvad der er tale om i stedet for før, siger beskæftigelsesordfører Sofie Carsten Nielsen (R).
Per Thrysø har selv måttet finde et behandlingstilbud, men han er overbevist om, at han kunne være blevet i arbejde, hvis han var kommet tidligere i behandling. I dag har han affundet sig med sin lidelse og lært at leve med den.
TV2 Nord har tidligere besøgt Per Thrysø - se eller gense indslaget her.