Danmark ramt af efterårets hidtil kraftigste blæsevejr

Nattens storm var efterårets kraftigste. Arkiv. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Selv over land har der været vindstød af stormstyrke.

I samarbejde med tv2.dk

Efter en vejrmæssigt dramatisk søndag aften med torden, skybrud og store nedbørsmængder, har det i nattens løb været vinden, der har ført sig frem.

BEAUFORTS VINDSKALA - INDDELINGEN AF VINDSTYRKER I DANMARK

I Danmark benyttes vindbetegnelser i henhold til den internationale Beaufort-skala.

Orkan: >32,6 m/s
Stærk storm: 28,5-32,6 m/s
Storm: 24,5-28,4 m/s
Stormende kuling: 20,8-24,4 m/s
Hård kuling: 17,2-20,7 m/s
Kuling: 13,9-17,1 m/s
Hård vind: 10,8-13,8 m/s
Frisk vind: 8,0-10,7 m/s
Jævn vind: 5,5-7,9 m/s
Let vind: 3,4-5,4 m/s
Svag vind: 1,6-3,3 m/s
Næsten stille: 0,3-1,5 m/s
Stille: <0,3 m/s

Se mere

Et lille, men meget intenst lavtryk, har bevæget sig ind over den nordlige del af Danmark fra Nordsøen. På bagsiden af lavtrykket er det blæst kraftigt op, og det har givet anledning til det hidtil kraftigste blæsevejr dette efterår.

Mest blæsende har det været i Thyborøn i det nordvestlige Jylland, hvor middelvinden nåede stormende kuling med 22,7 meter per sekund. Samme sted blev der målt vindstød af stærk storm med 28,7 meter per sekund.

Når vi ser på middelvinden, skal vi tilbage til 15. marts for senest at finde et kraftigere blæsevejr. Den dag, blev der målt fuld storm på Røsnæs - og storm for første gang i otte år i marts.

Ser vi på vindstødene, så var de kraftigere både 15. og 17. september, hvor der sidstnævnte dag blev målt vindstød på 29,8 meter per sekund ved Nakkehoved i Nordsjælland.

Højeste vindstød mandag indtil klokken 7. \n Foto: TV2 VEJRET / Grafik

Det var dog ikke kun i det nordvestlige Jylland at det har været blæsende i de tidlige morgentimer. På Røsnæs i Vestsjælland, nåede middelvinden 22,3 meter per sekund, mens vindstødene nåede 27 meter per sekund. Selv over land - i Hald ved Randers, nåede vindstødene stormstyrke med 27 meter per sekund.

Privat station målte storm med vindstød af orkanstyrke

Selvom der ikke officielt er målt storm i middelvinden, så har Kystdirektoratets vindmåler i Thorsminde - en måler som tidligere blev benyttet af DMI - målt en middelvind på 24,6 meter per sekund, hvilket er storm. Samme sted har vindstødene lige akkurat nået orkan med 32,7 meter per sekund.

Vinden aftager hurtigt

Det lille lavtryk har ganske meget fart på og vil i løbet af formiddagstimerne bevæge sig yderligere mod øst. Derfor vil vinden i løbet af kort tid aftage betragteligt, og mandag aften vil der sågar blot være svag til let vind de fleste steder i landet.

Forsiden lige nu