00:43

Politiet har siget i alt 14 personer, for at dele drabsvideo fra Marokko.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

1 af 2

Deling af drabsvideo: Nordjyde blandt de sigtede

I en landsdækkende efterforskning har politet undersøgt anmeldelser af 118 personer for deling af dødsvideo. Nogle har kun delt, andre har billiget.

I samarbejde med tv2.dk

Både børn og voksne er sigtet for at dele en video fra Marokko, der begyndte at florere på internettet efter drabet på norske Maren Ueland og hendes danske veninde Louisa Vesterager Jespersen. 

To af de sigtede er under 15 år, den ældste er 69.

I alt er 118 anmeldelser efterforsket, og da delingerne er foregået over hele landet, har den samlede efterforskning været forankret i Østjyllands Politi for at sikre en ensartet behandling af sagerne.

14 er sigtet

Efterforskningen er ikke slut, men politet oplyser, at 14 børn og voksne nu er sigtet for delinger af videoen. Typisk fordi de har delt videoen via Facebook Messenger eller andre sociale medier, oplyser Østjyllands Politi.

En af de sigtede er fra Nordjylland.

- 12 personer er sigtet for, under særligt skærpende omstændigheder, uberettiget at have videregivet videoen, uagtet at den vedrører en anden persons private forhold under omstændigheder, som åbenbart kan forlanges unddraget offentligheden. De sidste to er sigtet for offentligt udtrykkeligt at have billiget terrorhandlingen, som skete ved drabene af de to kvinder, siger vicestatsadvokat, Jakob Berger Nielsen, i en pressemeddelelse.

Læs også Kan ikke få anerkendt PTSD som arbejdsskade: - Jeg er her kun på grund af mine børn

Ifølge politiet er 12 af sagerne rejst efter Straffelovens § 264 d, mens to af sagerne omhandler Straffelovens § 136 stk. 2.

Overtrædelse af straffelovens § 264 d straffes under særligt skærpende omstændigheder med fængsel i op til 3 år, mens overtrædelse af § 136 stk. 2 straffes med bøde eller fængsel i op til to år.

De mistænkte eller sigtede er i aldersgruppen 13-69 år, oplyser politiet.

6 er i alderen 13-18 år, 3 er i alderen 22-36 år, mens 5 er i alderen 45-69 år.

I flere tilfælde er der sket ransagninger, hvor politiet har beslaglagt computere og mobiltelefoner.

Krænkende og strafbart

Ifølge politet er det er ikke bare strafbart at dele videoen, det er også krænkende for både ofre og pårørende, og så kan det være en voldsom og dybt ubehagelig oplevelse for både børn, unge og voksne at se den.

Hvilket bekræftes af Børns Vilkår, der har fået flere henvendelser fra børn og unge på BørneTelefonen.

Læs også Lone og Martin bager glutenfrit brød: Nu leverer de til landets Scandic hoteller

- Lydene og billederne har gjort dem bange og skamfulde. Samtidig er de usikre på, hvad de skal stille op – om det er strafbart alene at have set videoen, siger Sanne Lind fra Børns Vilkår.

Derfor opfordrer politiet endnu engang til, at man ikke ser videoen, men hurtigst muligt får den slettet, hvis man har den liggende. 

- Det er vigtigt, at vi taler med vores børn og unge om, hvad krænkende film og billeder er, og at de skal slettes og aldrig deles videre, hvis man får dem tilsendt. Både fordi det er ulovligt at dele, men i høj grad også fordi, det har forfærdelige konsekvenser for ofrene og deres nærmeste, lyder det fra chefen for Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter, Tenna Wilbert.

Og videoen er krænkende for de efterladte. Ifølge lovgivninger skal de efterladte høres, om de ønsker, at gerningsmændene straffes for at krænke de afdøde, når der er tale om sager rejst efter netop paragraf 264 d.

Det har de efterladte ønsket i denne sag.

Delinger er spredt

Også i Norge har politiet efterforsket delingerne af videoen. Her har man fået omkring 400 henvendelser, og politiet opfordrer også her både enkeltpersoner og udbydere til, at videoen slettes.

I Danmark er sigtelserne er fordelt på 9 af landets 12 politikredse

  • 3 sigtelser i Sydøstjyllands politikreds – heraf én for § 136 stk. 2
  • 3 sigtelser i Midt- og Vestsjællands politikreds
  • 2 sigtelser i Fyns politikreds
  • 1 sigtelse i Nordsjællands politikreds
  • 1 sigtelse i Nordjyllands politikreds
  • 1 sigtelse i Midt- og Vestjyllands politikreds – heraf én for §136 stk. 2
  • 1 sigtelse i Sydsjællands- og Lolland Falsters politikreds
  • 1 sigtelse i Københavns politikreds
  • 1 sigtelse i Københavns Vestegns politikreds