Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix

Den store snestorm er aflyst - men i Nordjylland får man stadig intenst snevejr

Mandag morgen kan man stå op til 20 centimeter sne i Vendsyssel, og der er også mulighed for sne i Nordsjælland.

I samarbejde med tv2.dk

I dagevis har der været tale om, at weekenden kunne ende i snestorm. Men der har også været stor fokus på usikkerheden i vejrprognoserne for weekendens vejr. Og nu ser det ud til, at det alternative scenarie med mildt vejr og regn i store dele af landet bliver den rigtige løsning.

Snevejret holder dog stand længst mod nord, hvor man især i Vendsyssel, men også andre steder i det nordjyske har udsigt til et ganske vinterligt døgn med intenst snefald i perioder.

Lørdag morgen måtte en lastbil overgive sig til de glatte veje, da den skred ud i midterrabatten på E45.  Foto: Per Frank Paulsen

Man har allerede fået seks til otte centimeter sne i blandt andet Himmerland natten til lørdag og lørdag morgen i henhold til DMI's snedybdemålere, og der falder mere frem mod mandag. Mandag morgen, når morgentrafikken sætter ind, kan der ligge op til 20 centimeter på de mest udsatte steder.

Der bliver dog næppe tale om snefygning, og der bliver heller ikke tale om snestorm, men i stedet kraftigt snefald. For at have en regulær snestorm, skal der nemlig falde 10 centimeter sne samtidig med, at det fyger.

Læs også Danmark er stået op til isslag, sne, fygning, slud og regn - og sådan fortsætter det i dag

Regnvejr breder sig op mod frostvejr og bliver til sne

Weekenden byder på to snevejr. Det første bredte sig ind over Jylland fredag eftermiddag og aften, og det giver endnu sne stedvis i Nordjylland og ned over Kattegat til Sjælland lørdag eftermiddag.

En ny front med regn er dog hurtigt på vej fra sydvest. For manges vedkommende vil det primært blive til et regnvejr, men når regnen kommer tilstrækkeligt langt mod nord og øst, støder den ind i den endnu frostkolde luft på de kanter.

I Nordsjælland vil det kunne begynde at sne ud på aftenen, og man kan nå at få omkring fem centimeter, inden tøvejr sætter ind med slud og regn.

Læs også Glatte veje årsag til flere uheld i morgentrafikken

Bakker får sneen til at fylde mere

Vendelboerne vil også opleve, at det påny begynder at sne i løbet af aftenen. Heroppe ser det imidlertid ud til, at kulden holder stand, så det kan blive ved med at sne hen over natten og det meste af søndag.

Dermed kan der mange steder ligge mellem 10 og 20 centimeter sne mandag morgen, og i de høje bakker vest for Frederikshavn kan der være over 20 centimeter. Det kunne være i det høje terræn syd for Ravnshøj og ud mod Lendum og videre op mod Tolne Skov, at der falder mest sne.

Mens det meste af landet mandag står op til grønne og brune og våde landskaber, vil det være ganske vinterligt i Vendsyssel og til dels i Himmerland og Nordsjælland.  Foto: TV2 Vejret

At det især er i bakkerne, at man får mest sne, skyldes, at temperaturen ligger tæt på frysepunktet. Og da temperaturen falder en halv til en hel grad, når man kommer 100 meter til vejrs, kan bakkerne gøre en stor forskel. 

I bunden af bakkerne kan sneen være våd og tung og kompakt, mens den oppe på toppen er mere luftig og fyldig. Og i nogle tilfælde kan man endda opleve, at det regner nede i dalen, mens det sner oppe i bakkerne.

Da temperaturen i Nordsjælland også er tæt på frysepunktet i aften og i nat, skal der ikke ske store forskydninger, før det kan blive til mere sne på de kanter.

Trafikanterne er sikkert glade for, at snestormen er aflyst, men der kan stadig være problemer i Nordjylland mandag morgen. Og sneentusiasterne har trods alt mulighed for at nyde sneen fra det første snevejr flere steder lørdag.