Efter hård kritik: Dansk krigsskib skal alligevel ikke repareres i Estland
To nordjyske regeringspolitikere lægger sig nu ud med partitoppen i sagen om reparations- og vedligeholdelsesaftalen af det danske krigsskib Niels Juel. Søren Gade og Preben Bang Henriksen mener modsat forsvarsministeren ikke, at opgaven skal til Estland, hvor et værft i Talin har vundet udbudsrunden. Tidligere på aftenen foretog Forsvaret- pludselig en kovending, så aftalen med det estiske værft nu er annulleret.
Både Venstre-folk og Socialdemokrater har langet ud efter forsvarsministeren i sagen om reparation af et dansk krigsskib på et værft i Tallinn.
Politikere og personer i rederibranchen, der de seneste dage har brugt vendinger som ”dybt betænkeligt” og ”fuldstændigt barokt” om det faktum, at et dansk krigsskib inden længe skulle sendes til Estland for at gennemgå vedligeholdelse og reparation, kan ånde lettet op.
Fregatten Niels Juel, der er en af Søværnets mest avancerede og slagkraftige skibe, skal alligevel ikke til Baltikum. Værftet i Tallinn, der i første omgang vandt udbuddet på opgaven, har nemlig tirsdag meddelt Forsvarsministeriet, at de ikke kan overholde de pålagte tidskrav – og derfor får værftet alligevel ikke opgaven.
- Det estiske værft har trukket sig fra udbuddet pga. manglende kapacitet til at løse opgaven til tiden. Det betyder, at udbuddet kører videre med de resterende værfter, som alle er danske, meddeler forsvarsminister Peter Christensen (V) i et skriftligt citat til TV 2.
Dermed får både politikere og branchefolk, der har argumenteret for, at det eneste ansvarlige var at lade skibet gennemgå vedligeholdelse i Danmark, deres ønske opfyldt.
Forud er gået et forløb, hvor blandt andet flere fremtrædende Venstre-politikere – heriblandt tidligere forsvarsminister Søren Gade – har langet ud efter Peter Christensen. Sammen med oppositionspolitikere og brancheorganisationen Danske Maritime har de både argumenteret for, at det var vigtigt at sikre arbejdspladser i Danmark – og at der var risiko for blandt andet russisk spionage, hvis man valgte at sende skibet på tværs af Østersøen.
- Der er en masse militærhemmeligheder, som man skal holde fast i. Og mine informationer er, at der altså render mange russiske spioner rundt nede på det værft, lød det blandt andet tidligere på dagen fra Jan Johansen (S), der er næstformand i Folketingets Forsvarsudvalg.
I et skriftligt svar til TV 2 tirsdag morgen slog Peter Christensen så fast, at hanikke havde i sinde at udskyde eller ændre beslutningen om at lade værftet i Tallinn løbe med opgaven.
- Hvis dette udbud ikke ordnes nu, kan fregatten ikke bruges operativt, og der er derfor desværre ikke tid til at vente, skrev ministeren blandt andet.
Men nu står det altså klart, at værftet i Tallinn alligevel ikke får besøg af fregatten Niels Juel.