Finansminister Nicolai Wammen, erhvervsminister Simon Kollerup og skatteminister Morten Bødskov præsenterer initiativer, der skal hjælpe dansk erhvervsliv og lønmodtagere som følge af COVID-19, i Finansministeriet- Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix

Kæmpe redningsplan i stilling: Økonomisk hjælp for 125 milliarder står klar

Regeringen giver danske virksomheder en håndsrækning til en værdi af 125 milliarder.

I samarbejde med tv2.dk

På et pressemøde i Finansministeriet fremlægger regeringen en hjælpende hånd til dansk erhvervsliv og lønmodtagerne i lyset af coronavirus.

Læs også Virus skal inddæmmes: Sygehuse har kapacitetsproblemer

Nicolai Wammen og regeringen iværksætter tre konkrete tiltag, der skal holde hånden under danske virksomheder og arbejdspladser.

- Dagen er kommet til at bruge et af de helt store værktøjer, vi har. Det, vi præsenterer i dag, er førstebølgen. Der kommer mere, siger Nicolai Wammen.

Initiativerne kommer, da mange virksomheder kan blive påvirket på produktionen, eller fordi medarbejder skal i karantæne. Begge dele vil gå ud over likviditeten.

Regeringen iværksætter tre tiltag

Regeringens første initiativ for at styrke dansk økonomi er at udskyde fristen for indbetaling af moms. Betalingsfrist for A-skat og AM-bidrag forlænges midlertidigt.

Derudover vil regeringen også yde kompensation til arrangører af større arrangementer, der er påvirket af anbefalinger på baggrund af coronavirus.

Den skal give kompensation for tabte indtægter ved aflysning af visse arrangementer. Samt kompensation for merudgifter ved udskudte arrangementer.

- Når vi sætter disse initiativer i værk, er det for at give danske virksomheder en likviditet på samlet 125 milliarder kroner, siger finansminister Nicolai Wammen.

Til sidst nævnes det, at regeringen og erhvervslivet vil lave en coronaenhed. Den skal drøfte målrettede og konkrete forslag til midlertidige tiltag, der kan afhjælpe aktuelle udfordringer. I første omgang bliver der tale om transporterhvervene samt turisme og oplevelsesøkonomi.

- Coronavirus kommer til at have økonomiske konsekvenser, fordi virksomheder i en periode bliver tvunget ned i tempo. Men med de initiativer vi har her, kan vi undgå risikoen for, at det sætter dybere spor end højst nødvendigt, siger finansministeren.

Læs også Opdateret rejsevejledning: Disse områder skal du ikke rejse til

Skræmmescenariet er SARS fra 2003

Dansk økonomi kan blive ramt værre end dengang sarsvirus brød ud i 2003, advarer finansminister Nicolai Wammen på pressemødet.

- Hvor meget effekten vil blive i forhold til Danmark er svært at sige på nuværende tidspunkt. Det kommer an på, hvor lang effekten og varigheden af corona bliver, forklarer Nicolai Wammen.

Betalingsfristen for store virksomheders momsbetaling bliver forlænget med 30 dage for tre månedlige rater. Det vil sige betalingerne for marts, april og maj.